發新話題

高雄, 墾丁, 阿里山, 4日應該點玩好?

高雄, 墾丁, 阿里山, 4日應該點玩好?

我同屋企一行6人(都係年青人)打算4月14日剛過復活假去高雄玩
初步主要行程, 先assume早機去晚機返
day1:高雄(+住宿), 六合夜市
day2: 墾丁(+住宿)
day3 到嘉義上阿里山(+住宿)
day4 阿里山睇日出, 嘉義, 番高雄, 走

有d問題想請教,請問:
阿里山日出值得睇嗎?
墾丁一日會否太多?
打算高雄住一晚,墾丁民宿住一晚,亞里山d飯店又住一晚, 行李方面會好煩嗎?應該拖住喼上亞里山/行街?

問住咁多先, thanks~

成個行程得一個字.... 趕.....

4日去晒3個地方....... 走馬看花 講完

一定要cut阿里山 4日去高雄+墾丁都得

我尋晚先講完 估唔到訓醒覺又有人咁plan 真係暈喇...

如果去5天的話,可否加埋亞里山呢?
因為我都係諗住咁既行程同時間.....

4日3夜,剩係墾丁我都覺得唔夠
戀愛是甜蜜的<3
          分手是難免的-3-''

師兄唔好取笑我啦… 我上次去玩左五日都覺得唔夠… 可能我係玩到唔想走吧…
戀愛是甜蜜的<3
          分手是難免的-3-''

什麼都不說. 其實要計一計.. 墾丁 <> 高雄 <> 嘉義 <> 阿里山 的火車時間表安排. 你就知道就算做到, 要時間計得好準

高雄 <> 嘉義 , 最方便是由高雄火車站至嘉義火車站 (如果你是想搭阿里山小火車)
但阿里山小火車開13:25
咁可以到嘉義的火車有

高雄開     到嘉義       行車時間

自強         1008         屏東 至 七堵        08:00        09:13        1小時13分
自強         1010         屏東 至 七堵        08:50        10:03        1小時13分
莒光         16            屏東 至 七堵        09:00        10:32        1小時32分
自強         1012         屏東 至 七堵        09:30        10:47        1小時17分
莒光         20            屏東 至 七堵        10:00        11:35        1小時35分
自強         1016        高雄 至 花蓮        11:00        12:13        1小時13分
莒光         34            屏東 至 七堵        11:15        12:58        1小時43分
自強         1020         高雄 至 基隆        11:50        13:03        1小時13分

但, 你在上阿里山小火車前 要取票 (半小時之前)
即是前最理想的是在11:00坐自強號到嘉義

但, 你又要在高雄車站買票呢? 又要攪你半個鐘.

咁即係如果你想坐11:00的火車由高雄到嘉義, 你十點半好到了.

咁你在墾丁如果要兩個鐘才到高雄(要租車才可以, 坐客運就唔好幻想了). 咁你要最遲八點半好坐車了.

但這些都只是理想的planning, 不包任何delay

落山方面, 如果又係搭小火車, 咁你16:04才可以到嘉義. again, 你又要計計又嘉義到高雄機場的時間

唔該哂各位熱心解答
呢度d師兄師姐真熱情
我就係好需要時間定位,睇黎要重新度過

如果飛走阿里山, 剩係高雄+墾丁有咩必去景點?
仲有,想食黑鮪魚sashimi邊間平靚正?
同埋我最想知, 4月14-17算唔算旺季?因為d民宿and酒店淡季價平好多...

thanks!

我又想問C hing,知唔知清境去墾丁要多少時間?(自駕)

發新話題