發新話題

廣州兩天之旅 80 幅相

廣州兩天之旅 80 幅相

第一天到越秀公園

中山紀念堂

光孝寺

西關人家飲下茶

上下九路行街

陳家祠

沙面行街

當晚行下行下 Walk In 入住沙面賓館,殺價238人仔  

上下九路蓮香樓晚餐

第二天沙面蘭桂坊飲早茶

沙面行下街影下相

荔灣博物館西關人家

石室教堂一德路批發市場行下街影下相

廣州只能使我想起D點心食品!我要去廣州食野。

嘩。。。。。。。你2日行來行去, 去左咁多地方呀?
請問你住邊度呀? 我上個月未行沙面呀, 淨係畔溪, 上下九都一日一夜囉

唸緊呢個禮拜暖返, 或者又上去, 最遲4月頭又上去, 順便返埋鄉下

嘩。。。。。。。你2日行來行去, 去左咁多地方呀?
請問你住邊度呀? 我上個月未行沙面呀, 淨係畔溪, 上下九都一日一夜囉

唸緊呢個禮拜暖返, 或者又上去, 最遲4月頭又上去, 順便返埋鄉下

一德路萬菱玩具中心,我個囡玩足一日

我每次去廣州都只係識去上下九...

我好中意「沙面」,d building好正,好有feel!!

兩日去了很多名勝,不辛苦嗎? 每次去廣州,我一定會逛上下九。

上下九...........YES,,,,,,,,,好多美食.........

想去.......但等手好翻先

好有興趣,  正頭痛 4月到國內的 2 天遊,
可否 POST 2 天的行程給我參考 o下, 謝謝 !!

廣州 好有懷舊feel, 正.

行程安排

第一天
07:00 柯士甸道 粵港汽車
10:20 廣州市東方賓館站下車
10:30 越秀公園
12:00 中山紀念堂
13:20 光孝寺
14:30 午餐-西關人家
15:30上、下九路行街
16:15 陳家祠
18:00沙面賓館check-in
20:00晚餐 蓮香樓
22:20回酒店

第二天
11:00早午餐 沙面蘭桂坊
14:15 荔灣博物館
15:30 石室聖心大教堂
16:15 一德路
18:30東方賓館乘直通巴士回香港

*支出: 香港來回廣州 – 直通巴士來回 HKD $ 160/人
廣州市內 – 的士 ¥106/全程
門票: ¥28/人
沙面賓館: ¥238

發新話題