發新話題

08年之夏悠閒於四國、東京喪食行買15日(Century Southern Tower既介紹於第75頁)

08年之夏悠閒於四國、東京喪食行買15日(Century Southern Tower既介紹於第75頁)

我番o左o黎啦! 再多謝大家睇我3月去東京4日3夜既遊記!終於又可以去日本啦, 繼今年3月之後, 今次去o左日本15日, 勁開心呀, 一來可以見番個日本朋友, 二來可以勁玩同勁shopping, 真係超開心!

今次係我第10次去日本, 而隔o左9年之後, 我又再次o黎到四國, 真係好開心可以見番我個日本friend同佢o的屋企人, 呢次都係住係佢屋企, 其實佢就o係大阪做o野所以得番佢阿爸阿媽係屋企.....打攪o左佢地6日, 有o的唔好意思, 不過真係好多謝佢o地招呼我! (仲帶我周圍食添 !)

唔講咁多住, 出發啦!

第1日  25/7/2008 (Friday) 出發日

成晚瞓極都瞓唔着, 擔心唔知醒, 晨咁早就坐機鐵去機場啦, 7:20已經到啦, 唔使check-in, 因為o係九龍站check o左, 所以就入閘食早餐啦, 去o左Plaza Premium Lounge (因為申請o左張CX AE Elite Card, 唔使錢入)

8:35上機, o係40號閘口登機, 唔記得影班機既資料, 唔緊要, 等我講啦, 我今次用Asia Miles換o左4程機o既機票, 包埋日本o個兩程內陸機(坐JAL, 因為國泰同JAL係One World Alliance既member), 去程坐國泰CX 504 (9:10 起飛, 2:35到東京), 呢個係新o既Studio CX, 值得一讚! 因為有好多音樂, 電影同節目俾你選擇, 一定唔會悶囉
(P.S. 呢架係番新o左o既747, 我坐30K, economy o既第一行, 因為趕住落機....一陣再講你o地知點解)

個新remote同餐前o既蘋果汁

我選o左牛肉飯, 不過好難食, o的飯好硬呀 呢方面ANA就好過國泰多多聲

好靚呀, 影番張先

下面好似係九州

就到東京啦, 真開心

早左5分鐘到, 但係都好趕咁跑緊去過關, 都影張相先....今次要讚o下o的日本人啦, 佢o地見咁多人排緊隊, 所以即刻叫我o地班機o的人去另外一邊入境, 如果唔係就大擭啦, 因為我要趕出去羽田搭內陸機去四國呀 (7:15 p.m.起飛)

都算快啦, 3:10左右攞行李, 心諗快o的出黎啦

3:20出到大堂, 本來我係想搭3:48既Narita Express去東京, 之後轉山手線去浜松町, 然後再轉monorail 去羽田機場, 後尾諗諗下都係唔好啦, 要將個喼推上推落, 同埋咁可能仲耐, 所以即刻搭3:35既limousine bus去羽田 (其實都幾驚塞車, 趕唔到班機就大擭啦)

去15號站上車

過左約個半鐘後, 到羽田機場啦

我搭JAL, 所以o係Terminal 1 check in

而去四國就o係South Wing check in

羽田空港内

JAL 既check in counters, 提提大家, 依家要先去一個賣機票既地方show張e-ticket俾地勤人員睇(唔使check passport啦, 因為已經入左境), 然後佢會出張boarding pass俾你, 先可以去以下o既counter度將你o既喼寄倉

Check完in之後,時間尚早,所以就搵食先啦,去o左呢間羽田ラーメン度食,1,330円既拉麵加炒飯set, 好味

嘩!去松山班機居然爆喎

上機前影既

我坐班機o既資料  (19:15発、20:40着)

o係3號閘口上機

登機既情形

松山空港外, 太黑,影得唔清楚

之後就坐我個friend阿媽架車返佢屋企lu,佢阿媽仲整o左咖喱飯俾我食添,不過唔記得影呀,o的咖喱仲係佢阿媽親自整架,超正!勁呀,お母さん!

第1日完啦,請各位繼續追看!!

Hi ...

你返咗嚟出遊記...緊喺要入嚟支持吓啦

其待餘下行程分享

Thank you very much

入Plaza Premium Lounge 唔使錢咁係咪有嘢飲嘢食架...

TKS FOR SHARE....快D出後面果D啦

好心急呀 快啲post第二日啦                                                                                                                                                                                                                       

好精彩相片及旅程

發新話題