標題: 有否人學歷是在大陸高中畢業找文員工作而受到歧視 [打印本頁]

作者: 阿寶    時間: 2009-2-19 13:02     標題: 有否人學歷是在大陸高中畢業找文員工作而受到歧視

本人在大陸高中畢業, 今年在1月因舊公司生意不好而縮減人手( 在舊公司連續做了6年多, 一個人可以Handle Follow up PO and input data entry, operation of warehouse,office clerical duties), 但最近本人去in 一份文員工, 但個間公司之老板及會計除了問有關工作上之問題之外, 還問了本人之家事, 言語之間十分歧視, 究竟是請人做事還是八卦? 並不是在大陸落來之人都是不好, 不要一竹杆打沉一船人. 真真是豈有此理.
作者: 按耐不住    時間: 2009-2-19 14:19

可能有些人會有些歧視,不過也不是所有香港人都係咁
睇際遇啦
作者: 三秒爛晒    時間: 2009-2-19 14:29

今時今日, 本地大學生搵工一樣困難, 不要什麼不順都與歧視掛鉤,
可能對方只是想知道份工對你有幾重要 (例如: 是否要養家, 擔子有多大), 你走唔走得到而已.
作者: @titi@    時間: 2009-2-19 15:13

問家事呢樣野,HK好多HR或老闆都有呢個通病
真系唔知佢吔問咁多做乜,查三代家宅咩
至於歧視嗰 PART..未必嘅
HK都通街大學生啦,你得大陸嘅高中文憑..優勢又會有幾多呀請問?

作者: 阿寶    時間: 2009-2-19 16:51

並不是話所有香港人都是這樣, 我舊公司老板及舊同事及我的朋友都是香港出世, 但他們都不會如此勢利.我都知現時大學生搵工難,有否經驗, 都是一樣. 問題一開始就帶有色眼鏡看, 無心請就咪鬼in, 白白浪費1個鍾. 仲要見完工我出門口時問本人老公是否香港人, 個時我真想答佢: 我老公偷渡來的都唔關你屁事, 更何況本人老公純正香港人, 在香港土生土長. 就因為如此我才話此種老板及會計如何勢利.
作者: 自我防衛    時間: 2009-2-20 17:12

有得選當然會選本土先啦,一個讀嶺南,一個讀暨南,最後都會選嶺南果個。
作者: 阿寶    時間: 2009-2-20 20:59

呢d就是所謂大香港人之心態,  請人不是看該人是否符合該工種需要來請人. 實行擇優而錄取而是帶有色眼鏡來請人. 未試過又點知不適合呢? 難怪咁多年來香港都是固步自封, 原地踏步, 今時今日已被上海, 天津, 廣州, 深圳等多個城市超過. 而香港還在自以為是, 真是可卑, 望遠d la 香港人.  

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0