標題: 有冇大學生(失業)參加僱員再培訓計劃 [打印本頁]

作者: bananaboat    時間: 2009-1-13 23:58     標題: 有冇大學生(失業)參加僱員再培訓計劃

小弟大學畢業,非主修會計..
失業一段長時間,超過半年
之前都係做文員、入單FILLING等
行政助理等職位。可惜,合約完成,公司話唔需要你,冇同我續約,

小弟之前話見會計文員,見了好多分都唔得。僱員問我點解唔主修會計,

小弟都講出自己的優點...細心,耐性等...
認為非常適合從事會計工作
打算考ACCA,下決心是會計發展..

小弟下次有工INTERVIEW,如何表現自己決心????

又好似覺得大廣闊,小弟讀了人力資源及市場學...

小弟應該如何回應問題?????

其實,小弟當時成績麻麻,唔可以選擇心水科目...

其實,小弟好想是會計發展或者人力資源發展...

即係會計幫手報稅,一般會計工作...

但是好似找想做的工作

僱員再培訓計劃好似冇咩用...

小弟其實想再考IELTS,英文能達唔到6.5或以上...點算好

作者: 翰騰臣    時間: 2009-1-14 01:45

下...大學主修會計洗鬼做會計文員咩
係都入big4, 考牌做會計師勒

想知你大學係咩major ?? 點解對會計情有獨鍾??
你由零開始好似要花太多時間了....
作者: 早晨    時間: 2009-1-14 17:32

你係咪讀BBA先,如果係都有理由講話你讀到咁上吓覺得對會計好有興趣同你覺得呢一行個前景好好,但你無咩經驗,想由低做起學吓野咁
P.S.其實我同你個case有D似,都係做完admin assistant之後就個市挿水,揾咗半年都無工AM,我覺得呢,而家首要既係有份工,等個市好返揾工易D再揾ACCOUNT做會易D,僱員再培訓局嗰D係D低技術既工好似酒店執房同保安咁,唔好咁睇低自己,如果你想揾人傾吓可以PM我,加油
作者: 早晨    時間: 2009-1-14 18:03

IELTS無6.5咁你有無考CRE呀?因為政府工話你IELTS6.5就等如CRE英文 LEVEL 2,所以你可以用嗰個做參考,如果未考可以去考,CRE係唔駛錢的,有埋中文、APTITUTE TEST同BASIC LAW,咁你PASS咗RESUME都多樣PROFESSIONAL QUALITFICATION 啦
作者: 搞鬼生    時間: 2009-1-15 08:36

英文唔係太好,問題唔係太大,
不過你點都要讀番d同會計有關既野.
考番d HKICPA或者ACCA既試先啦.
你有決心無用架,你要話比人聽你有能力先得架.

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0