標題: 唔公平越高薪就越小嘢做 [打印本頁]

作者: kkchan    時間: 2009-2-9 13:26     標題: 唔公平越高薪就越小嘢做

點解呢個世界咁唔公平, 越高薪就越小嘢做, 越低薪就越多嘢做.
我就成日俾我老細"魚肉", 乜都要做, 佢就成日係office傾計!!  但人工就係我2.5倍!!
作者: simoon    時間: 2009-2-9 14:17

It is very fair wo cos you use your hands to do and your boss use brain to do!
作者: 滄海遺珠    時間: 2009-2-9 14:52

各有前因莫羨人,你上司後生時米又可能係由散仔做起?

到你四五十歲時,可能又會被個廿幾歲既靚仔出post吊你
作者: kkchan    時間: 2009-2-9 15:06

of course not! 佢成日都要我地做之餘, 佢仲'要功', 我地有乜idea就要俾佢嚟用, 根本無人知我地稔咗先俾佢.
係, 佢係用腦, 但只係用腦稔點攞我地d嘢
作者: kkchan    時間: 2009-2-9 16:21

唔係, 佢只不過空降做我老細, 有時同佢傾開嘢, 你會發覺佢係嗰d無料到但又要扮有料嗰類人...
作者: 幸福小豬    時間: 2009-2-9 16:39

細路唔好睇野睇得咁表面, 各有前因莫羨人...非常非常大機會你現在仍未有能力判斷你老細的能力...俾心機學野喇
作者: 幸福小豬    時間: 2009-2-9 17:31

如果佢真係無料, 好快就証明到
如果你真係無料, 亦好快就証明到
時間會証明你啱唔啱
作者: 幸福小豬    時間: 2009-2-9 17:54

如果佢最終都係騎住你你又唔明點解..你真係要檢討下
作者: kkchan    時間: 2009-2-9 18:06

哈哈...
1) 我已經唔係細路
2) 我呢行行頭好窄, 成間公司得佢個位得佢一個, 而我呢個位成間公司得10個
3) 以公司的制度, 我唔會有機會爬到佢頭... 直到退休...
作者: 死精    時間: 2009-2-9 19:03

呢個世界係咁唔公平,你要學識接受,否則只會令自己難受。
作者: 小晴娃娃    時間: 2009-2-9 22:22

睇到樓主呢句說話, 一睇就知係冇乜工作經驗的初生之犢。
乜你以為乜都唔洗做就坐到上司個位?真係太天真喇!

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0