標題: 極具侮辱的 12 Feb 2009 Make in HK 大城市小故事 [打印本頁]

作者: 夏威夷聖地    時間: 2009-2-12 15:43     標題: 極具侮辱的 12 Feb 2009 Make in HK 大城市小故事

12 Feb 2009 - Make in HK的 李志剛+羅敏莊,
做節目經常莽顧聽眾的感受,經常大叫聲音極度吵耳!
今天的大城市小故事,故事本體是沒有問題,問題是李先生及羅小姐的演譯方式極具侮辱性,不單止標籤了由國內到香港生活的人士,更加打擊了積極學習廣東話的國內人士!
廣播節目恍惚變成友人之間的閒聊!假若收聽的人都有樣學樣,到底會變成怎樣呢?
而兩位主持又有沒有考慮到自己的國語水平呢?若果在國內聽到廣播節目諷刺港人的國語,那你們又有什麼感覺呢?

作者: 溫馨提示    時間: 2009-2-12 16:55

搞笑節目, WHY SO SERIOUS.  

唔好動輒無限上綱.
作者: qq粉團    時間: 2009-2-12 17:07

香港就係咁架啦.
作者: afa99    時間: 2009-2-12 18:41

I dont think they are insulting the Chinese like what you have accused them. You are just taking way too hard on this.
Take it easy la
作者: 戰鬥力    時間: 2009-2-12 22:44

冇問題啦...唔算侮辱呀..搞笑姐
洗唔洗小小野就話咁又話咁
無謂自我標籤
國內廣東人都成日笑北方人.
咁又點,,,,,,
作者: toLuim    時間: 2009-2-12 23:52

敢都唔得?綁手綁腳ge節目就唔會精彩!
作者: goway    時間: 2009-2-13 00:33

演譯方式極具-冇辱性就真
香港人.比d幽默啦,唔好乜都話唔得
大陸台都有話香港人乜乜乜啦..........
得閒返大陸聽下94.3啦,拜託!!!!!!!!
又話要民主自由言論,又要自封.唉!!!!!!!!!
作者: deadman    時間: 2009-2-13 10:54

珠江台個肥仔都講過  (香港人講國語!!!!唉!!!!) 依句又係乜呀,都係搞下笑
大多香港人講得屎係事實,肥仔都係講真話.
咁大陸同胞講白話屎都係事實喎........撐.........make in hk
作者: 本拿比    時間: 2009-2-13 11:53

樓主係咪第一次聽made in hk?-o-
作者: ViVi:D    時間: 2009-2-13 12:06

李志剛係咪同梁兆輝一齊住架
作者: cscience    時間: 2009-2-13 12:22

樓主真係多餘, 你唔應該再聽任何節目!
作者: mindYou    時間: 2009-2-13 13:03

樓主
請看今日 蘋果日報新聞版(2月13日)
中央電視台嘲諷廣東人不懂講普通話
又算是不是 極具侮辱
請快快出帖聲討
作者: -ka-    時間: 2009-2-13 15:12

係就去投訴啦
上唻講野托咩

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0