標題: 好唔開心,好想喊。個仔又俾老師投訴~ [打印本頁]

作者: 黏貼膏    時間: 2009-2-9 09:51     標題: 好唔開心,好想喊。個仔又俾老師投訴~

我個仔今年二年班,佢一向都唔係嗰啲非常乖巧嘅小朋友,呢點我接受,但佢成績一向都係中上。但由升上二年班開始,我成日都收到班主任嘅電話,投訴佢曳。早幾個星期,老師打電話俾我話佢上堂唔專心,仲喺份測驗卷寫名嘅位置上寫「x吃屎」。我聽咗之後成個灰晒。點解我個仔係咁?佢平時好聽我話,我真係想像唔到佢會咁做。之後我鬧又鬧過,氹又氹過,每次我話佢,佢都喊晒口表示佢知錯,佢自己亦都會好唔開心。的確,我話完佢佢亦冇(至少我冇再收到同類投訴)再犯。
尋日我同佢默書,佢點錯好多字,咁我就叫佢每個錯字要改正十次,佢好唔開心,但亦唔敢反抗。佢改完後,竟然俾我發現佢用原子筆喺枱面寫咗幾個字(係默書嘅生字)。我好嬲,好大力咁打佢手板,打到佢喊。我真係好唔明,佢明知咁做我一定會發現又一定會鬧佢,點解佢仲要做?
到咗今朝一早,老師嘅電話又到,佢話我個仔上星期五喺學校除褲俾同學睇,今日有個女同學嘅爸爸投訴。老師問我個仔,我個仔話俾佢聽佢只係想俾佢前面個男同學睇。其實我已經教過佢好多次唔可以咁醜怪喺人哋面前除褲,就算去洗手間都要閂門。偏偏....
我真係覺得自己唔識得教佢,我威迫利誘軟硬兼施甚至恐嚇都出埋,佢都係咁。但佢又唔係頑劣到你鬧佢佢都唔理你嗰種....
我真係覺得好唔開心,覺得自己唔識教佢好似害咗佢咁,有時甚至有啲後悔生咗佢出嚟。
大家覺得我應該點做?
作者: sheshe    時間: 2009-2-9 11:21

聽你咁講, 你果個都好過我果個喎. 我果個成績好差. 而且係時常重覆犯錯. 你果個最少你教完或教訓完佢, 同一樣野佢唔會再犯. 最多都係教多幾次啫.

小朋友係好易從周圍既事情學習 (佢地學左未必識分好與壞), 所以留意下身邊有冇咩人教壞佢 (包括電視電腦媒體). 同埋最好係早d教佢什麼是對既東西, 比事後糾正佢錯既東西會容易得多.

而家d電視電影真係好多不雅用語, 要小心選擇, 小朋友睇完又會照樣跟住講.
小朋友既世界係 無性別觀念, 比人睇佢可能覺得無咩所謂. 唔同民族對於接受身體既暴露程都各有不同, 呢方面真係 無咩話對與錯.
作者: 一首歌    時間: 2009-2-9 13:07

樓主你有無搵學校社工幫忙?仲有仔仔班主任有無同你相量點樣可以幫下你仔仔?
作者: 幾乎    時間: 2009-2-9 13:29

你個仔係獨子?平時係學校有冇朋友?

睇情形你個仔有d 缺乏自信(係名字欄寫「x吃屎」), 想引人注意
上堂唔專心好多細路都會, 但以上情況同我過往的問題同學相似
經常做d 奇怪行為引人注意, 因為不能從正面渠道得到認同(e.g 學業成就)
此情況會令同學疏遠他, 令情況惡性循環

如果唔介意,其實可以帶佢見下心理醫生, 但千萬唔好有個觀念認為自己個仔心理有問題或者唔正常, 只係在問題未惡化之前得到專業意見去改善,我個表弟都有類似情況, 甚致比你個仔更嚴重,現在已得到改善
作者: 黏貼膏    時間: 2009-2-9 13:34

多謝你哋嘅意見。佢唔係獨子,不過妹妹只得歲幾。我己經盡量多啲注意佢,唔好令佢覺得妹妹出咗世冇人理佢。佢喺學校都多朋友,由我出席學校活動同幫佢開生日會所觀察,佢都好受朋友歡迎,但亦好受人影響,人哋曳佢又曳埋一份嗰隻。老師同我講話佢知道其他同學有啲都係曳,但人哋係曳得聰明啲,唔會做得咁明顯。
我好認同樓上GJ225所講,我個仔自細唔係咁明白男女嘅分別,冇乜絶對對與錯嘅觀念(都係我哋唔好),所以佢好容易俾人影響。
我諗情況又未嚴重到要搵學校社工。我都同啲社工朋友傾過,佢哋覺得佢有可能係資優兒童,又或者係純粹想引人注意。但無論點都好,我都要做啲嘢......
我呢兩日會見到心理醫生,我會問吓佢意見,因為我真係開始唔係好明個仔諗乜。我唔係一個好媽媽。究竟我係咪需要辭咗份工俾多啲時間佢?
好多謝你哋俾我舒發,我個心舒服咗好多。
作者: 一首歌    時間: 2009-2-9 13:54

如果以我覺得辭咗份工俾多啲時間佢會好D,
仔仔讀二年級的確有媽咪係身邊會好D,可以多D親子溝通,
我有個朋友佢個女同樣讀二年級,但上堂成去左遊雲,
老師提意朋友學童檢查時問問醫生既意見!
作者: 啤酒桶    時間: 2009-2-9 16:16

我有個仔以前讀緊中學既時候,我先生收唔少警告信同電話,投訴打人、曠課…結果我先生到個仔畢業趕佢出去,俾佢睇世界艱難… 我諗個仔自費讀書會用功多0的…
作者: 半圓梳化    時間: 2009-2-9 16:40

你個仔做的咁極端行為...似乎係要人重視佢, 真係唔好看輕
作者: 多謝老細    時間: 2009-2-12 11:20

可憐天下父母心
作者: jj    時間: 2009-2-12 16:09

搵學校社工!!!!!!!!!!
作者: uc@ic@    時間: 2009-2-12 22:31

可能佢唔中意個班主任.....
作者: Ms.kiki    時間: 2009-2-13 00:05

樓主, 加油呀 !! 比多些少耐心去慢慢教 !!
作者: k123456o    時間: 2009-2-13 00:24

你要帶你個仔去睇心理醫生。
你個仔未必係曳,好有可能佢覺得如果佢咁做先可以被你留意佢。
呢種性格最好就o係佢仲細過果時醫治。
其實未必係件壞事,因為可以o係時間仲早o既時候去改變佢。
作者: 黏貼膏    時間: 2009-2-13 17:09

多謝你。我之後都同個仔傾過,佢應該都係唔係好知道要避忌呢啲嘢,所以先咁做。我問過精神科醫生,佢話未必係我個仔有問題,佢可能只不過係頑皮。我亦問過臨床心理學家,佢建議我哋多啲同佢講吓故事,等佢從故事中學習正確嘅觀念。到現在為止,收效都唔錯。
我已經盡量關心佢多啲,唔好只係顧住個女。希望佢會有改善。
我都問過佢係咪唔鍾過返學,佢話係。但我同佢講返學係佢嘅責任,每個人都有自己要做嘅嘢,就好似爸爸同媽媽要返工咁。佢都好似好明白,但我就好肉赤。不過換個角度諗,適量嘅壓力會有助佢成長嘅,好過長期留喺溫室入面,到大個時就受唔起挫折。
好多謝你哋嘅支持同意見。

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0