標題: 困擾我家已很久的問題 [打印本頁]

作者: yiko    時間: 2009-2-13 22:11     標題: 困擾我家已很久的問題

背景:
一個社會中比較低下的家庭
成員:父母+三兄弟
二哥(25歲)=壽司學徒  父親(年近歲晚)=地盤工人
大哥(27歲)=不能留港工作

事件:
事件主要圍繞著母親和大哥之間的爭拗,大哥於香港有一老婆,現每三個月需回大陸。於香港的三個月中,所做的就只有打機、訓教和打機,每日打「天光」,父親需在6時正上班,大哥打的機是 魔獸世界(台版) ,每次打機都可以用「嘈生哂」形容,用mic和台灣人溝通,出團時見到不懂玩的新手會大罵,十分吵耳。因父親早訓,不想滋擾到他,所以,母親經常叫大哥安靜,但大哥每每都當係耳邊風,愛理不理,心情不好更會大罵母親、掟野等...已經買了書供他讀,希望能通過會考,但他依然愛看就看,不想看就不看。最近,由於大哥實在太吵,母親多次提醒,最終令大哥發火,因為他用mic,不想被其他人聽到他被人罵,他大聲罵母親,說她:「人地係度打機架,阻住哂!!」接著便拿起煙灰缸大力拍案,把我和父親都吵醒了(但其實他平時於我們看電視、談話時造成更更更更更更更更的影響)。父親打開門說:「你依家想點啊?」接著大哥便不膽再罵母親。最近又說被母親「激親」和頭痛,好像覺得自己所做的是對的一樣,絲毫沒有自責。

此問題已在我家發生很多次,想問問大家意見和解決辦法,我實在不想家人關係會再惡劣下去,如需更多資料,我會盡量解答。
如果需要MSN,請講低。
作者: sheshe    時間: 2009-2-13 23:35

點解你會有個咁嘅哥哥?
27歲都仲成個小朋友咁,真係好難有得救
你可唔可以講下你父母係點教你地?
點解可以教到你大哥是非不分,又唔識尊重人?
作者: yiko    時間: 2009-2-14 11:35

佢以往唔係咁
佢之前好乖
但係自從開始玩魔獸世界之後
就成日沉迷係遊戲世界
將遊戲同現實混淆哂..
作者: KAGA    時間: 2009-2-14 11:47

cut 左寬頻佢

你要用就另外上d手指流動寬頻
作者: sheshe    時間: 2009-2-14 18:22

其實佢係唔係打機果時先會咁?
平時孝唔孝順?
如果只係打機果時先係咁,就叫佢夜晚去網吧打la
如果平時都係咁,你試下搵其他娛樂活動俾佢
等佢忘記魔獸世界
作者: yiko    時間: 2009-2-14 21:26

佢多數打機先罵人
而佢平時都算孝順
但對母親依然有d大男人
佢有時會出去踢下波
但要佢忘記魔獸世界就無乜可能...
作者: Yanomi    時間: 2009-2-14 21:26

打佢啦
作者: 黏貼膏    時間: 2009-2-15 03:23

呢的人死左佢好la~
作者: 筋仔    時間: 2009-2-16 11:27

好特則 香港有老婆,又唔可以香港做野 得三個月在港???
作者: uc@ic@    時間: 2009-2-16 12:19

你地成家MOVE OUT吧

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0