標題: 宮崎駿動畫是否適合一位五歲小朋友睇呢? [打印本頁]

作者: 某年某日    時間: 2009-1-13 11:51     標題: 宮崎駿動畫是否適合一位五歲小朋友睇呢?

想請問,本人收藏了宮崎駿boxset動畫,內裹是他多年來的電影動畫作品。
近大約一年前我已經開始比我的囝囝睇,依次序分別為龍、千與千尋、天空之城、風之谷、再見螢風蟲等。
但有人話咁細個的小朋友睇埋咁多古靈精怪的動畫會影響他的思維,同埋時時給他接觸日本動畫好容易受了當地文化的影響,失去了自我的民族感,影響了愛祖國的熱情
唔知各位家長覺得,宮崎駿的動畫對於一位五歲的小朋友是有著正面的或是負面的影響呢?
大家有沒有給子女們觀看呢?
我正打算今個星期日帶囝囝看岸上之波兒,唔知各家長有何看法呢?
作者: 花姐    時間: 2009-1-13 12:48

我比我個四歲既仔睇"長腿叔叔" (因為自己追緊).又唔覺佢會咩問題(暫時)...民族意識? 就算依家香港人日日睇無線,都唔覺佢地特別愛國. 對祖國熱情....
作者: 小肥佳    時間: 2009-1-13 12:53

我有俾小朋友睇
不過要有大人在旁講解不明地方
例如內容有情愛和人類罪行等
都要由成年人指導
反正是親子溝通

至於愛國
我的理念是
從小要教小孩愛地球愛人類
尊重不同文化和種族
而唔好剩係愛單一地域國家和民族

至於古靈精怪
好老實講
卡通內容古靈精怪的程度比小孩低
俾佢地發揮下古怪又何況

還有
小孩看卡通比較單純
得意就笑
傷心就喊
不用過份複雜化
作者: smallman    時間: 2009-1-13 14:13

宮崎駿動畫唔係普通ge卡通
好多都有深層既meaning
崖上之波兒講環保
你覺得佢get到都ok
如果only for entertainment就睇其他movies好d
作者: 有壓力    時間: 2009-1-14 22:45

我覺得比佢睇下thomas火車頭算,小丸子算啦..
作者: 文文    時間: 2009-1-15 06:25

我自己睇宮崎駿d動畫都睇唔慣,
覺得佢地d妖魔鬼怪都同我地d文化唔同
作者: 嫩火柴    時間: 2009-1-15 15:06

宮崎駿動畫都唔岩
我諗冇野岩ga la
樓主係咪講緊笑.....

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0