標題: 見到學生公然在港鐵車廂內飲食會點做? [打印本頁]

作者: 時光倒流夜    時間: 2008-11-22 12:23     標題: 見到學生公然在港鐵車廂內飲食會點做?

我呢排搭港鐵既時候都不約而同咁見到d學生著住校服食野, 有d飲思X冰(仲起勢咁啜), 又食媽X面,
我就唔明D學生好餓咩?都係搭一陣車之MA...
我又好想同佢講"其實港鐵入面係唔可以食野架..."但又無勇氣, 加上自己有時都會在巴士上飲食, 好似五十步笑一百步咁...
各位又會點做呢?
作者: 粉腸兔    時間: 2008-11-22 13:15

You sure have the right to correct them.
But hell, are they hurting or troubling any one?
作者: cheap野    時間: 2008-11-22 13:26

..點只得學生會係地鐵車廂內食野...
就連早上搭巴士都有唔少人係車入面食早餐la...大人都有tim
作者: 粉腸兔    時間: 2008-11-22 13:32

I think what you should pay attention to is if they're littering on the seat/floor after eating or not.
作者: icyou    時間: 2008-11-22 13:35

人地叫港鐵呀
作者: 時光倒流夜    時間: 2008-11-22 13:42

姑且唔論佢有無阻到人啦, 咁規矩定左就係定左架啦!我又覺得唔應該"我地"判斷係可以定唔可以做, 咁如果有日有人係車度食"留連", 又或者係好大陣味既, 佢認為無阻到人,又食得好乾淨, 咁又得唔得呢?我相信呢D規矩係有佢既原因既, 不過我就衰啦, 有時搭巴士都唔遵守, 本身都做唔好, 第時仲點樣教小朋友呢....
作者: 時光倒流夜    時間: 2008-11-22 13:51

係WOR, 講慣左一時改唔到, SORRY
作者: secret    時間: 2008-11-22 15:29

自己都識講五十步笑百步啦...
佢冇阻到人咪算囉
作者: carcar    時間: 2008-11-22 15:56

其實好多交通工具所例明既不準飲食
最大原因並唔係唔比你食
而係係你食野既期間, 因為驚你整污糟 d 地方 and 係你食個陣影響到人
而點為止影響到人呢 ? 就係你既食物所發出既氣味
有 d 食物係會發出好大陣氣味, 唔係每個人都能忍受,
就算係好香既氣味都好
一樣會影響到他人
作者: sexy    時間: 2008-11-22 17:22

算呢,佢只係食小小野,又唔會影響到人。。。
作者: B2F    時間: 2008-11-30 14:32

我細個係地鐵食飯盒
作者: 天蠍子    時間: 2008-11-30 23:20

港鐵附例已經列明不准在車箱內飲食,
大家不要再犯呀 !!
作者: 粉腸兔    時間: 2008-12-1 00:32

You sure have the right to correct them.
But hell, are they hurting or troubling any one?
作者: 愛恩斯坦    時間: 2008-12-1 13:42

我試過係巴士到食早餐
其實都幾唔好意思
但係太趕時間 唔食早餐又唔得 冇計啦所以...
作者: 粉腸兔    時間: 2009-3-6 09:22

I think what you should pay attention to is if they're littering on the seat/floor after eating or not.
作者: icyou    時間: 2009-3-6 09:22

人地叫港鐵呀
作者: 時光倒流夜    時間: 2009-3-6 09:33

作者: sexy    時間: 2009-3-6 09:49

作者: 天蠍子    時間: 2009-3-6 09:51

大家不要再犯呀 !!
作者: secret    時間: 2009-3-16 16:26

佢冇阻到人咪算囉
作者: 粉腸兔    時間: 2009-3-17 19:31

作者: cheap野    時間: 2009-3-17 19:41

..點只得學生會係地鐵車廂內食野...
就連早上搭巴士都有唔少人係車入面食早餐la...大人都有tim
作者: 粉腸兔    時間: 2009-3-17 19:44

作者: icyou    時間: 2009-3-17 19:47

人地叫港鐵呀                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
作者: 時光倒流夜    時間: 2009-3-17 20:06

姑且唔論佢有無阻到人啦, 咁規矩定左就係定左架啦!我又覺得唔應該"我地"判斷係可以定唔可以做, 咁如果有日有人係車度食"留連", 又或者係好大陣味既, 佢認為無阻到人,又食得好乾淨, 咁又得唔得呢?我相信呢D規矩係有佢既原因既, 不過我就衰啦, 有時搭巴士都唔遵守, 本身都做唔好, 第時仲點樣教小朋友呢....
作者: 時光倒流夜    時間: 2009-3-17 20:07

作者: secret    時間: 2009-3-17 20:13

佢冇阻到人咪算囉                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
作者: carcar    時間: 2009-3-17 20:17

其實好多交通工具所例明既不準飲食
最大原因並唔係唔比你食
而係係你食野既期間, 因為驚你整污糟 d 地方 and 係你食個陣影響到人
而點為止影響到人呢 ? 就係你既食物所發出既氣味
有 d 食物係會發出好大陣氣味, 唔係每個人都能忍受,
就算係好香既氣味都好
一樣會影響到他人
作者: sexy    時間: 2009-3-17 20:21

作者: B2F    時間: 2009-3-17 20:25

我細個係地鐵食飯盒
作者: 天蠍子    時間: 2009-3-17 20:28

大家不要再犯呀 !!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0