標題: 圍棋新手 [打印本頁]

作者: 太太鼓    時間: 2008-10-22 19:40     標題: 圍棋新手

本人下了圍棋沒多久,
基本上,規則全懂
但不懂如何提高實力,
請高手賜教  謝
作者: 目標小    時間: 2008-10-22 21:00

又是這個奇怪的問題...想當年我完全沒想過進步需要用什麼方法
作者: eve_1756    時間: 2008-10-22 23:04

進步的方法只有一個,實戰實戰再實戰
作者: 細Joy    時間: 2008-10-23 20:36

趕快拜丹尼王為師吧!
作者: tongtong    時間: 2008-10-27 00:58

其實學棋就係乜都做下, 死活又做下, 佈局問題又做下. 官子又學幾招, 棋形識幾個, 定式見過一兩個, 棋又捉幾盤 等等

你唔會學完佈局, 先走去學中局, 唔會話學完死活先學對殺
學棋, 就係乜都半桶水, 識d唔識d 咁, 冇話要點提高wor

初初玩, 試下習慣一下心算, 玩左幾個月都算唔到幾步 (又或者算錯晒), 就應該可以放棄架啦, 去玩第二隻棋啦
同埋, 學下一d棋訣啦, 又係那句, 玩左幾個月, 乜棋訣都領悟唔到點解, 又可以放棄啦
作者: 9千代    時間: 2008-11-1 11:02

反正圍棋版不是多留言,待我說說

自學的話,先學學圍棋術語(看教學有用),
找一些帶解說的棋譜看(同時可看看沒解說的),做簡單死活題,去網上下棋,事後做檢討.
看看棋訣,例如清朝的"弈理指歸"(精辟,文字簡練),依自己需要買圍棋書
圍棋教程可以上百度搜尋.
第二行介紹的是最重要的,是一個循環去做,理論與實踐結合才會成功.

除了有方法,還要培養好的學習態度和心理素質,
要進步,最終要向比自己強的對手對決,所以要多實戰,不怕輸,不氣餒.
承認差距,永不言敗(某圍棋高手說的好句)

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0