標題: 巴西鐵樹葉枯黃 [打印本頁]

作者: mmbil44    時間: 2008-12-21 23:44     標題: 巴西鐵樹葉枯黃

各位有識之仕請幫幫忙!

我約個零月前係花墟買左棵巴西鐵, 放係大門口出面, 旁邊有氣窗, 但頗高, 有光但陽光應不能直射. 我買回來後見泥還濕, 所以約8, 9天後才淋水, 但再過幾日葉尖開始黃(外圍的葉), 很快便全片都黃, 有些更燶了.  我試過修剪後淋水至透底(倒去多餘水), 葉仍黃, 跟住過多幾日開左d水葉肥嘖葉(一次), 又唔得, 然後搬左出露台等陽光晒下(我露台西斜但陽光不算猛烈), 數天無淋水但泥摸落仍濕濕地, 只間中嘖葉(水), 點解仲係黃同燶?

我以前同一個位放馬尾鐵多水得濟, 結果死左, 今次見泥有d乾至淋, 點解都係唔得?

請各位教下我, 我好想棵樹健健康康!

唔該晒先
作者: 紅盤上    時間: 2008-12-22 00:55

有無圖? 可能空氣濕度低, 兼唔夠光.

如果可影下株植物及放置環境, 易d 衡量.
作者: 沒評價    時間: 2008-12-22 11:02

是的,發些圖上来嘛! 我以前也種過巴西鉄,5呎多高的,后来也是葉子枯黃死掉了,之後问業內人士說,估計是我澆水和施肥过多,原来巴西鉄很容易泡水爛根的啊,可惜我知道已太遲了!
作者: 沒評價    時間: 2008-12-22 12:25

還有,最近我買了盆高身的發財樹,聽說同樣很容易爛根的,可能巴西植物都比較怕水吧,我也很怕保不住它啊,有空我也替它照個相發上來讓大家看看,希望能學習更多護理的技巧便好了!
作者: mmbil44    時間: 2008-12-23 13:32

旁邊有玻璃磚及氣窗

巴西鐡而家放在露台

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0