標題: about applaws. [打印本頁]

作者: lamtai    時間: 2008-12-17 11:48     標題: about applaws.

我想問 有冇人聽過applaws 呢隻狗罐頭..?

因為之前我隻狗 佢病左 醫生話要佢食罐頭濕糧易吸收d..
但係因為上網睇過之後知道hill's唔好..
所以搵左諗左好耐都唔知揀邊隻好..

之後去左pet鋪 個個人就介紹話呢隻sell全天然成份..
但係 我見到佢有加rice..唔係好知佢食唔食得..
但係都買左一罐用住先(因為食晒)

有冇人可以話我知 呢隻牌子好唔好架..
or 有冇更好既介紹for 天然成份.. ?
唔該大家幫下我...
作者: 爸蕉    時間: 2008-12-18 03:13

我隻狗狗有都食過呢個牌子既罐頭...我覺得呢隻ok呀...

唔同出面果d咁打開一"pat"野...佢真係見到有肉有菜...

好似自己煮出黎咁架...不過可能真係太天然冇味精...

同埋我隻衰仔又衰...食開新鮮肉...所以佢唔太肯食...

其實樓主你不如試下自己煮比佢食啦...雖然有d罐頭係話天然...

但都副產品...加過工...幾天然都唔夠自己整既健康呀...

我只係同佢出街預唔岩時間煮先帶罐頭出去比佢食架咋
作者: lamtai    時間: 2008-12-18 07:59

係呀..我買個陣 都見到 真係好似好天然咁
真係有肉絲 有菜.. 佢好鐘意食..

因為平日要返工 所以都冇咩時間親手煮野比佢食..
唯有搵D好既糧 同埋放假既時候整D好野佢食補返數...
而且佢先2個月多D 我唔係好敢亂咁比野佢食..
因為唔知佢身體受唔受到..

我以前養開大狗..
依家養細狗真係覺得自己好似咩都唔識咁
對於細狗岩食既狗糧 我又唔係好認識
所以都幾困擾 我都諗緊佢乾糧究竟揀邊隻..(now食緊Hill's)

如果APPLAWS真係好..咁我今日再去買幾罐先..
因為食晒喇...
作者: 爸蕉    時間: 2008-12-19 01:17

唔好比HILL'S佢食喇...試下innova puppy啦...

不過呢隻糧唔係度度有...要打去代理問下你果頭有冇得賣...

其實如果得兩個幾月..不如試下買寵物奶粉開比佢飲...

都好有營養...好過食罐頭呀...一邊食糧一邊飲奶...

浸糧又可以用奶浸比佢食...
作者: lamtai    時間: 2008-12-19 10:55

寵物奶粉
係唔係PAT鋪都會有架喇?

我尋日去左PAT鋪諗住買多幾罐APPLAWS..
但係個個人又SELL左另一隻叫WELLNESS比我
話好過APPLAWS
因為WELLNESS冇飯係里面..
我今日開左罐試下餵佢..
佢好似HILL'S個D罐頭咁 一PAT野..
雖然 都見到 有D豆呀個D 不過好少好少
ANYWAY 佢個包裝 寫到明 冇人造食素 防腐個D
又真係寫到好似佢講咁 真係好好
佢仲SELL埋我買乾糧TIM 話WELLNESS乾糧好好
真係投晒降搞到我好亂
作者: 爸蕉    時間: 2008-12-19 16:12

係呀...奶粉係pet shop度買...

至於狗糧方面其實我都唔係專家...

我都係睇呢個版既狗糧的決擇架咋...

你得閒去睇下啦...同埋你講果隻牌子我冇買過...

唔知好唔好呢-0-
作者: 爸蕉    時間: 2008-12-19 17:30

我果隻係食canidae...但轉左新配方之後d便便激臭...

所以會幫佢轉糧喇...而家諗緊轉innova定formm好...

我睇呢個版d人話solid gold同埋timberwolf都唔錯呀...

你睇下你去開果間pet shop有冇得賣啦...不過都要留意下係咪行貨呀...

好多pet shop都賣水貨...冇咩品質保證...

其實最好就唔好比佢食罐頭啦...一來有機會唔肯食返乾糧...

二來濕糧對狗狗既牙齒唔好架...三來價錢又唔化算...

所以都係選擇一隻好既乾糧比佢啦...

至於奶粉會唔會幫忙吸收我就唔清楚...

但你隻狗狗得兩個幾月仲係bb...比返d奶粉佢會好d...

奶粉入面會有更多bb所需既營養係入面呀...

食得好d...吸收都自然好d啦...
作者: lamtai    時間: 2008-12-20 08:51

formm唔係話 有虫虫咩
我係另一個討論佢..好似見到有講過..仲POST埋相TIM..

其實我餵濕糧係因為診所個度叫架..
佢話食濕糧佢易吸收D
所以依家唯有餵佢食濕糧囉
之前試過濕糧+乾糧餵佢..
但係可能佢唔咬就食..
之後嘔返D粒粒出黎..
所以依家唔敢溝比佢食喇..

如果餵奶粉 會唔會好難餵?
佢好似對水 冇咩興趣

作者: 爸蕉    時間: 2008-12-20 15:33

原來試過有虫... 咁我轉innova算-0-

如果你驚佢唔肯飲...咪用d奶粉黎浸糧比佢食囉..

奶粉有味...狗仔應該會好鍾意食..

同埋又唔驚d糧太硬佢唔咬成粒吞...
作者: lamtai    時間: 2008-12-22 10:42

我依家比左d奶佢飲喇..
不過..唔知係唔係餵得太多..
佢嘔呀

本來屋企淨係餵兩餐比佢食既..
但係醫生話佢太瘦 所以 依家餵3餐..
早餐 晚餐 宵夜..
間唔中比奶奶佢飲..
但係尋日發現佢嘔返d糧 有時就係水出黎
頭都大埋...
作者: 小肥佳    時間: 2008-12-22 16:26

Is Recipe good for daschund?
Hello,

This is my first time.....in this site

You sound very knowlegable about dog food. My daschund is 11-month old and used to eat Recipe - Puppy, lamb meal & rice formula. I wanna change to adult food when she is 1-year old. I heard that after a certain period of time, you need to change the brand. Is it really necessary?

Looking forward to receiving a prompt reply.

Merry Christmas,
hipbird

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0