標題: 徵 Sony Vaio P 的用後感 [打印本頁]

作者: yumi大人    時間: 2009-2-4 10:18     標題: 徵 Sony Vaio P 的用後感

有沒有朋友試用過, 或已買了P 仔, 請提供用後感.

開機時間, 打字手感, 備用時間, Wifi 接收等...
作者: 一個潑婦    時間: 2009-2-4 17:41

Screen太细Resolution太高...长时间用真系死得....
作者: 大蟲    時間: 2009-2-4 18:08

好熱.............
用十五分鐘後會慶到個大脾熟......
好慢................
呢個可能係VISTA既問題,UPGRADE 去WIN 7可能會快好多
不穩定................
會經常HANG 機,尤其是裝左更多APPLICATION, 呢個亦可能係VISTA的錯
CAM RESOLUTION 弱...................
得640X480, 係上一代既科技,唔明點解唔整隻靚D既...
好貴.......................
而家既P15唔係最貴,但遲D一出再高一級既,用ATOM 1.8MHZ 既話,再加SSD,就要成萬六蚊,真係有錢人玩意,但效能又唔係高咁多..........

但佢好型.......手感一流.........你要型定要命﹖ 我要型..吹咩..
作者: yumi大人    時間: 2009-2-4 18:29

Thanks.

Vista 太慢, 上Windows 7 可能重慘喎....我Desktop 安裝後起碼食 4xx MB ram.  

但係如果 Downgrade 去 XP, 會唔會 Driver 唔齊呢? or 有些Bundle 的Application 會唔會用唔到呢?

想問問, Sony 有沒有Bundle 的Application for VAIO P?
作者: SoMe    時間: 2009-2-7 02:48

CAM... 對我黎講夠喇... 又唔係玩高清 video conference....

至於用 Win 7 會仲死... 我屋企部 desktop 經驗係... Upgrade 好大機會真係仲死... clean install 就 very good....

p.s. Vista 點止用 4xx MB RAM....
p.p.s. 我個 Win 7 startup 後用 37x MB RAM only....
作者: 唔熟Wow    時間: 2009-2-8 21:23

請問大大們

到底建不建議買?.............我要型佔60%
純出差上網用一用
加 偶而看一下SD照片

想請問: CPU 1.60 GHZ 跟  1.33 GHZ 有無差很多?
售價差了快HKD 1800
作者: 住家女    時間: 2009-2-18 19:05

Very Slow , Vista is bad
作者: 講蜜蜜    時間: 2009-2-18 21:05

一買回來真係相當興奮! 機細..樣正..但一開機知唔掂..3~4分鐘都未得..後尾加裝什麼優化...什麼加速程式好了一點但最後發現真係太熱..另之前我部ASUS S101 都可用到3個多小時..佢..2個鐘多一點..無電 另部S101 都可用高清USB 看標清佢...什麼都不行..  ! 相同CPU 點解..一個原因就係OS 問題所在..! 需有人可裝個OS改用XP 但無理由比正版$改翻版! 最後2天買了$8000 連加買原廠袋..算啦都叫用過! 最後如朋友識點改OS 都可..如果唔係真係唔好買! (個人意見)

作者: 唔熟Wow    時間: 2009-2-18 23:29

樣子有型.........價格便宜許多
就不知功能如何
作者: V30    時間: 2009-2-19 01:50

you guys should take a look at www.umpcfever.com

lots of reviews for vaio p

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0