標題: 學一種語言的成功經驗是否適用於學另一種語言? [打印本頁]

作者: 酸甜人生    時間: 2009-2-18 15:00     標題: 學一種語言的成功經驗是否適用於學另一種語言?

請問你們覺得學一種語言的成功經驗是否適用於學另一種語言?
例如: 可否將學英語或普通話的成功經驗套用於學日語上?
作者: 月巴人    時間: 2009-2-19 21:17

視乎你學邊種語言
例如學好西班牙語就好易學得好意大利文同萄文
因為呢3 種語言超相似
作者: 打風消息    時間: 2009-2-20 03:56

我覺得成功學倒英語又唔係對學其他語文咁大幫助,
都冇乜邊種語言係似英語o既,
學英語成功其他語都未必會.

我覺得識中文(標準漢語),
對學日文有幫助.
因為佢會用漢字嘛,
好似我地就算完全唔識日文,
睇日文o既文章,淨係睇入面D漢字,
都會起碼估倒一半意思.
同埋講讀音,
日文都有D字係借國語用(不過發音少少唔同o者),
例如.少年,前輩,乾杯,優勝
學上黎都OK o既.

仲有雖然英文唔似日文,
但係日語都會借英文字黎用(不過個R音發L音),
所以識英文學日文都有用架.
例如,橙汁,聖誕,金毛尋回犬,電腦

所以其實我覺得日本人學中文都有so架喎.

結論係,
如果識英語+標準漢語,學日語都應該會成功.
你已經識兩種語言,
再學新o既語文應該都唔會有大問題吧?(中文同英文已經係唔同語系咯)
作者: 酸甜人生    時間: 2009-2-20 20:30

不知道什麼原因, 我總覺得現在學日語, 比以前讀書時學英語和普通話難得多. 以前雖然不易, 學習效果亦不算太理想, 但有很多困難最後終於克服. 而現在學日語, 能力停滯不前.
作者: Popcucu    時間: 2009-2-21 00:06

人越大吸收語言知識的能力越來越弱, 所以什麼語言也好, 越早學越容易上手

我覺得學一種語言的成功經驗未必可以應用在另一種語言上面
因為每種語言都有一套不同既系統
例如英文, 句子結構係SVO, 但日文係SOV,
又或者講能力既話, 英文係動詞前面加"can" 或者 "be able to", 但日文就要係個動詞度做手腳
甚至例如英文同法文咁, 就算英文有一半生字係出自法文, 記詞彙可能會容易一d, 但法文都係SOV結構, 剩係要熟習可以話係完全唔同既句子結構都要花時間架

除非系統相似既就唔同講法
好似日文同韓文, 除左vocab之外兩種語言基本上係相通
法文同意大利文都幾相似
所以都係要視乎學邊種語言既姐

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0