標題: 各位學日文的朋友,如果你們被人講話學日文冇用會怎樣回應﹖ [打印本頁]

作者: 小風    時間: 2009-1-16 02:01     標題: 各位學日文的朋友,如果你們被人講話學日文冇用會怎樣回應﹖

我知道英文在香港一定重要過日文好多好多倍,但一看到聽到一句「學日文冇用」,我覺得好反感!我諗在香港用日語揾食,全部都是冇用的人了(雖然實際可能在港用日文揾食的人比例不多)
作者: 咩名cutie    時間: 2009-1-16 02:59

當D FD知道我學日文之後

個個都係咁同我講

我只係會話:學日文係為興趣

之後佢地就會話:晒錢~~~之類咁既說話

其實都幾灰,,感覺上冇咩人支持咁  T^T
作者: CARR    時間: 2009-1-16 09:11

自己要學甚麼﹐由自己決定
不需要理會其他人說甚麼
浪費金錢與否﹐也是個人價值判斷
別人說「學日文冇用」,不代表真的冇用

自己以前在香港時學日文﹐工作上全無用處
但會說日文﹐就認識了不少日本妹
也因為會日文﹐所以有機會來日本工作及生活
作者: 潛潛水    時間: 2009-1-16 09:27

學習日本語是很愉快的事情哦
不好嗎
不用不開心
學什麼, 都是由自己決定哦
那些人說沒有用, 大概是他們沒有勇氣學習新事物呢

因為那些人怕輸給你, 才說這些令人激氣的說話

我在香港找到的工作, 都是因為自己懂日本語哦
作者: 潛潛水    時間: 2009-1-16 11:04

我覺得,如果能使學習變成自己的興趣,一種hobby,
十分的很自在呢,感覺良好。

自己研究日本語,他們不學,可以不理他
正如有人愛玩電玩nds一樣,
自己喜歡就可以

要增值嘛
終身學習
作者: so-so 港式    時間: 2009-1-16 11:14

不需要回覆,答佢等於沒有自信
作者: 銀紙安    時間: 2009-1-16 11:29

如果學每樣野都係為左搵$, 太市僧啦, 咁做人亦好辛苦
唔通去學整cake, 又係要為左開cake shop
去學打boxing, 又係為左想做教練咩
作者: pk1295    時間: 2009-1-16 11:40

我成日都比人咁問我
我就會答, 我鐘意囉, 使乜理人咁多.
我返學返得不知幾開心, 好過佢地比錢去返一D連自己都唔想返既學
作者: honeW    時間: 2009-1-16 11:46

我反而無朋友咁話我, 仲話學多一種語言都唔錯

其實學習日本語可以無理由的, 純為興趣其實係一件快樂的事

識多一種語言, 唔一定係為左搵工, 那當然如果能夠搵到同日文有關既工作, 就更好啦! 活學活用嘛
作者: 日星    時間: 2009-1-16 12:38

我D fd話咁樣好怪,屋企人當初都好反對。
可能真係太想學la,屋企人最後都肯比我學。
其實都唔理得人咁多,總之自己有興趣o既野就襯後生做,
老左就好多野都做唔到,我唔想第時後悔。

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0