標題: 這位傳道人是否有問題? [打印本頁]

作者: Kitty0521    時間: 2009-2-12 13:26     標題: 這位傳道人是否有問題?

有一次, 在某教會某團契裏, 我聽到某傳道人討論地獄, 他認為, 神既是有慈愛的, 祂不會做一個地方來使人受苦.  他認為, 所謂地獄, 是指那些不信的人到了地獄後, 會突然消失, 又或者, 縱然不是消失, 但是在被火燒的期間, 那些人會完全沒有知覺, 沒有痛苦.

你們認為, 這位傳道人是否有問題?
作者: man288    時間: 2009-2-12 14:30

唔知喎,我都未死,真係講唔到對定錯架喎...
傳道都只係話”認為”啫。無話一定係咁...

不過信仰既重點係得救,若果只重視懲罰,就只有害怕既成份~
倒不如專注於聖經吧~如何盡心盡性盡義盡力愛神,又要愛人如己~
作者: 晴天霹靂    時間: 2009-2-12 14:32

咁要D火去燒o黎仲咩?
作者: 再訪者    時間: 2009-2-12 15:11

According to Matthew and the Revelation, one will be granding his teeth.  That should mean severe suffering.  As you cannot show the whole sermon of this  傳道人, I do not think there will be conclusive or specific answers to your question.
傳道人 can be wrong, too.
作者: Kitty0521    時間: 2009-2-12 16:08

話雖如此, 但我覺得他這種對地獄的睇法, 唔多唔少類此某些宗教, 而且對傳褔音的心態會有影響, 試問既然人在地獄裏突然消失, 又或毫無知覺的話, 那麼我們為什麼還傳福音呢?
作者: 生意老實    時間: 2009-2-12 16:09

樓主, 講真肯研究原文的人唔係咁多, 演譯錯佐都唔出奇.
不過, 我估佢所提出既 消失 就無可能勒.

講多一樣吧, 根據原文, 地獄的蟲 是 Single 無 S 尾既...
因為蟲子是可以 Count,
用 Single 既話, 即係得 一條!
如果傳福音果陣話地獄有人話 無數的蟲子來咬人, 都是錯既..
唔認真查考聖經, 真係錯佐都唔知!
然而知識只會使人自高自大, 唯有愛心才能造就人.

可9:44
KJV, NIV: Where their worm dieth not, and the fire is not quenched.
NASB: [where THEIR WORM DOES NOT DIE, AND THE FIRE IS NOT QUENCHED.]
作者: 霊石紋    時間: 2009-2-12 21:52

傳道人係神既使者, 哈利路亞
不要問, 只要信, 哈利路亞

p.s. 我係基督徒
作者: man288    時間: 2009-2-13 16:06

聖經只講過,不要怕,只要信,
從來沒有叫人不要問呢~~
張牧師為何要咁講你就應該問番佢囉~

閣下既然是基督徒,更應明白引用聖經既重要性吧~~
作者: PM    時間: 2009-2-13 16:10

傳道人點講唔重要,最重要你係咪盲目相信?呢個世界有假先知假信徒徦師傅。
你向人交代還是向神交代?

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0