標題: DiCAPac vs Nereus 相機防水袋 [打印本頁]

作者: 樂天乖女    時間: 2008-10-27 17:59     標題: DiCAPac vs Nereus 相機防水袋

請問有冇人用過呢兩隻牌子 0既防水袋, 比 D 意見或者 post D 相黎分享下.
唔知買邊隻好..... THX !
作者: 令我想起    時間: 2008-10-27 22:43

u use them for holding DC/DV?
作者: 呼喚愛    時間: 2008-10-27 23:40

你係咪用canon相机先,因為佢dica出口左二種,一隻係比鏡頭可以突出口既,領一種就唔可以口既,如果用突出果隻影出口黎就好似金魚眼咁有邊架
作者: 樂天乖女    時間: 2008-10-28 14:03

我係用 CANON G9 架
作者: 樂天乖女    時間: 2008-10-28 14:16

有黑邊 ? 唔係咁好喎......
有冇人用過 Nereus 呢 ?  
可以 post 相分享一下作比較 ?
作者: 赤戀    時間: 2008-10-28 21:33

我用過 Nereus, 相機係Canon IXUS 850.
因為突出鏡頭不對正中間才會有黑邊.
我覺得Nereus杻羅絲好似安全.
作者: 樂天乖女    時間: 2008-10-28 21:48

Thanks, 咁清唔清架 ?
作者: 小生有禮    時間: 2008-10-29 16:27

DiCAPac 我用過,用左6個月左右不是潛水用,去行澗,之後間中去浮潛,最後一次用是游泳出浮台,,,個夾口爆開左.相機立即報廢了
作者: 樂天乖女    時間: 2008-10-29 16:55

嘩, 好危險喎........
部機咪凍過水...?
作者: 小生有禮    時間: 2008-10-29 17:40

好在去風擇買機時買了保險,+$500,優惠價買左另一架 CANON SX1000 IS..
但真係怕怕..
作者: 令我想起    時間: 2008-10-29 18:52

if u use G9 for diving, I don't think those bags are good for use.
A proper housing is better.

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0