標題: 瑞典哥德堡 [打印本頁]

作者: rymher    時間: 2009-2-5 04:55     標題: 瑞典哥德堡

各位好ar
我想問下有關瑞典哥德堡,因為會去exchange,所以想問下個度既生活如何。
其實唔係太有錢的,如果只係留番下個城市到的話呢,食費大約會幾多?
係hk又點兌瑞典克郎?
果度生活如何呢,要帶咩衫ga?

thx
作者: 賭兩手    時間: 2009-2-5 07:38

想CONFIRM下哥德堡係唔係Gothenburg?
我個人未去過, 不過早排去過另一個CITY, MALMO, 應該同Gothenburg唔係好遠, Gothenburg好似有直車去MALMO, 之後再去Copenhagen喎, 唔好只係留係個City啦, 把握機會周圍玩下嘛
我記得個時去Malmo感覺唔錯既, 個City都好靚下, 物價都唔算好貴啦, 同Denmark無得比, 我唔清楚香港既物價啦已經, 雖然年年暑假都返去, 不過岩岩識d exchange student話英國物價平, 我摸不著頭腦, 到底發生咩事, 如果英國係真係平的話, Sweden都應該唔係貴既, Sweden用SEK, 平過HKD架, 好似大約SEK 1.3 : HKD 1, 不過你最好自己CHECK下啦
你去銀行應該買得到SEK架啦, 不過如果你要買現金就唔知, 我個時為GBP 500現金都要行晒成個元朗先得
你幾時去Exchange呢? 宜家好難話你知要帶幾多衫去
食費我答你唔到, 因為我去係tourist, 你去個度住, d life style完全唔同, 不過我去Malmo, 食餐M記好似5X SEK一個MEAL
個餐係我一生人食過最好食既M記
作者: rymher    時間: 2009-2-6 00:45

thx ar~~~係gothenburg ar!!!
我係下年1~7月 去ga 著咩去好ar~1~2件「雨擁」夠ma?
其實係唔係唔係好凍...?

50sek一個餐= ="""shd be 最貴的麥記餐,hk一個餐20蚊有找la~~~
甘個度既野大約仲有幾貴呢?

thx a lot....
作者: 賭兩手    時間: 2009-2-6 04:48

「雨擁」, 我都唔識寫個字, 這d咁大件既衫, 1件好啦....你帶唔到返香港架
不過我同你講, 1月Sweden你應該凍到傻, 我係英國住, 去到Sweden都凍到痴左線, D湖結晒冰
不過室內有暖氣既, 你唔會好似我咁樣因為旅行要長期留係室外的

我要重申, 我去Sweden係DAY TRIP, 物價我比唔到好多Information你, sorry

50SEK一定唔係我人生中最費的M記, 我諗Sweden其實算係平, 最貴的麥記餐, 我應該係係Denmark食架, 比Sweden食貴差唔多Double. 英國未經歷Credit Crunch之前都要60幾蚊一個Meal, Switzerland我個fd話更加貴, 我未去過
但我會食Burgerking, 因為可以叫super size
作者: rymher    時間: 2009-2-6 17:20

thx ar....u reli help me a lot~~~
真係好凍ga?一件「雨擁」夠嗎?
但係錢方面其實真係應該岩岩夠使,個到既hall要4000蚊一個月貴到ar> <
有無邊到既地方係附近特別便可以介紹ma~
其實食方面係唔係到到都at least 5十幾蚊個餐?真係好貴> <
你覺得如果大約萬幾兩萬可唔可以係個到survive到七個月= ="""

again thx a lot ar~~~得你一個答我ja~~~
作者: 賭兩手    時間: 2009-2-6 18:46

無架喎....你帶2件雨擁, 係唔係會同一時間著上身?
不如買定d樽領, 保暖既底衫, 護耳個類裝備
我其實唔係係咁凍既地方好耐, 我諗可能問下鐘意滑雪既人應該會比較清楚

Sweden係出名靚既, 無特別睇Sweden既資料喎....不過知道Stockholm勁得, 睇相個時真係覺得英國係樣衰的地方

錢個方面, 你有無問過你去exchange個間uni? 通常都會有d數字比international student睇架喎

4000蚊一個月呢....我諗應該唔少係英國讀書的人都會覺得慣左, 你去北歐, 要慢慢適應下個度d物價架啦~ 我岩岩去到英國都覺得d野超貴, 不過唔通日日食麵包咩....

如果你真係咩數字都搵唔到, 我都可以幫你上網睇既, 不過我暫時未得閒, weekend會好d

唔洗咁客氣多謝我, 我都係吹下水, 傾下計咁者同你地傾計又比機會我上網睇多d野, 學多d野, 我不知幾開心
作者: 賭兩手    時間: 2009-2-6 18:53

btw, 你最好話埋比我知, 你既萬幾2萬這個數係包d咩
作者: rymher    時間: 2009-2-8 14:34

thx again ar~~~

我估學校應該subsidy到我既住宿費ar~所以我諗萬幾兩萬用係食方面夠唔夠ar?
因為係個度七個月3餐都唔知使幾多ar~
仲有機票香港去瑞典又大約幾多呢?
Stockholm又係係邊ga?
其實我睇過哥德堡大學個website只係食方面佢話要2500,但係我見中大個website食方面佢recommend9000可以用到半年ga~所以真係唔知邊個準> <

好多謝你答我甘多問題ar,介唔介意問下你係邊到人黎ga~thx~
作者: 賭兩手    時間: 2009-2-8 19:48

機票這個問題好難答, 因為1月頭, 1月中都可以有好大分別, 你confirm左大約時間之後打去旅行社問係最好既辦法
其實exchange student係去之前都好似會見一見之前去過exchange既師兄師姊, 等佢地教下路架喎, 你識唔識佢地?
物價如果你信唔過學校既網, 我可以幫你搵, 不過我真係要等閒先幫到你....但一陣要返教會, maybe今晚?
Stockholm係sweden既首都, 點話你知係邊呢? 睇下下面google map條link
唔洗客氣多謝我, 都係個句, 我上黎吹下水架者
我只係一個好平凡的學生, 係england讀緊uni, 平時鐘意上網周圍搵下野睇
作者: rymher    時間: 2009-2-8 23:11

wa ~~~thx ar~~~
haha我真係咩都唔知ga 連斯德哥爾摩係佢既首都都唔知> <
係ar如果買羽絨呢買雪縷好定係只係羽絨好呢?雪縷好似幾貴,要at least成千蚊,唔知羽絨岩定雪絨岩呢?
我唔識佢地ar,可能仲未有gathering la,所以都唔知點既....
好ar,你幾時得閒都ok ga,要麻煩你仲唔好意思la> <
你都係england exchange ar?其實我都好想去england,起碼物價便,都怪當初放choice亂甘放,又唔放england~england真係好令呢....你幾時番黎hk ar?
作者: 賭兩手    時間: 2009-2-9 20:15

我唔係EXCHANGE STUDENT, 我係真係係ENGLAND讀UNI的....
你宜家後悔去左SWEDEN, 其實都係有得有失架者, 去SWEDEN又可能令你學到D你係ENGLAND學唔到既野, 所以唔洗唔開心既
我唔清楚你打算買個件衫有幾勁, 不過我諗你要有對付-10度的準備, 可能唔止添, 所以買D勁D的衫唔係錯
我希望我這一個星期能夠抽到D時間幫你, 下星期就有TEST, 所以唔好諗下星期, 不過我會KEEP住VISIT這個版
ENGLAND物價平....應該係你見到宜家GBP得返11的感覺, 上年黎EXCHANGE既STUDENT個個都話ENGLAND D野貴. 我去SWEDEN個時都唔覺得佢貴, 睇下你習慣咩物價架者, 其實ENGLAND唔係幾靚, 我覺得, LONDON會好D, 不過要講靚, 真係好多地方都靚過ENGLAND.
我SUMMER先會返香港呀~ EASTER都係留係EURO, 希望可以有機會去ITALY
作者: rymher    時間: 2009-2-9 20:17

thx ar~~~你真係too nice for me la~~~
我今個5月都會去意大利ar,不過我係跟department去field trip既,當然又要使錢la~聽講意大利會有好多小偷要小心ar~~~
summer香港超熱ar留係英國避避暑ma~~~
哥德堡我見佢天文台個網最凍都係-5度,但係雪褸又真係貴過羽絨好多,羽絨都係$400,雪縷要成$1500 ar,個sales又話幾個月既話羽絨都夠....所以都唔知買邊隻好...你多數會著咩ga?
但係英國真係好令,起碼果度既人好gentleman ar,而且只講英文會方便好多,瑞典既人既英文如何ga?
但係外國聽人講話好暖,四周都有暖氣,甘其實會唔會唔使帶太多衫都ok lei?~
其實你肯答已經好好人la,唔好阻住你ar~~~考試要加油ar!!!得閒先上黎ar~~~
今日係中國情人節ar,happy chinese valentine, thx a lot~~~
作者: 賭兩手    時間: 2009-2-9 23:02

我諗GOTHENBURG唔止-5度, 雖然可能只係持續幾日, 都夠你痛苦, 其實我唔多信天文台D溫度表, SOUTHAMPTON睇都好少0度架, 不過今年又係凍到傻....仲落雪添
羽絨這樣野呢, 都係個句, 你諗下頂唔頂到-10度, 雖然室內係會有暖氣, 室外一樣係好凍, 我唔信你可以一日24小時都可以留係室內....返學都要出街掛
我係英國通常就係著羽絨+衛衣, 但SOUTHAMPTON一定暖過SWEDEN, 唔可以咁樣比既.
SWEDISH D英文超勁....掃街都識英文....所以你唔洗驚. BTW, 我對英國人好GENTLEMAN這句有保留, 適用於老一輩既, 宜家個D好難講.
其實度度地方都有小偷架啦, 留係英國都唔代表100% SAFE, 所以我都唔係好擔心, 求上帝保守啦
FINALLY, 我這D單身人仕對元宵真係無點留意, 多謝你提醒我, 元宵節快樂
作者: 賭兩手    時間: 2009-2-10 00:50

唔記得講添, 其實英國暑假有時都幾熱架~ 同埋當你班FD返晒屋企, 你一個人就好悶架啦~ 我寧願熱D啦~ 同埋我覺得係上年特別熱者~ 今年應該無咁辛苦掛
作者: 賭兩手    時間: 2009-2-10 01:59

作者: rymher    時間: 2009-2-10 03:13

我係下年1~7月 去ga 著咩去好ar~1~2件「雨擁」夠ma?

50sek一個餐= ="""shd be 最貴的麥記餐,hk一個餐20蚊有找la~~~

作者: rymher    時間: 2009-2-10 03:23

thx ar....u reli help me a lot~~~
真係好凍ga?一件「雨擁」夠嗎?
但係錢方面其實真係應該岩岩夠使,個到既hall要4000蚊一個月貴到ar> <
有無邊到既地方係附近特別便可以介紹ma~
其實食方面係唔係到到都at least 5十幾蚊個餐?真係好貴> <
你覺得如果大約萬幾兩萬可唔可以係個到survive到七個月= ="""

again thx a lot ar~~~得你一個答我ja~~~
作者: 賭兩手    時間: 2009-2-10 03:39

作者: rymher    時間: 2009-3-16 18:53

作者: rymher    時間: 2009-3-16 18:53

wa ~~~thx ar~~~
haha我真係咩都唔知ga 連斯德哥爾摩係佢既首都都唔知> <
係ar如果買羽絨呢買雪縷好定係只係羽絨好呢?雪縷好似幾貴,要at least成千蚊,唔知羽絨岩定雪絨岩呢?
我唔識佢地ar,可能仲未有gathering la,所以都唔知點既....
好ar,你幾時得閒都ok ga,要麻煩你仲唔好意思la> <
你都係england exchange ar?其實我都好想去england,起碼物價便,都怪當初放choice亂甘放,又唔放england~england真係好令呢....你幾時番黎hk ar?

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0