標題: 一個女子去波蘭or德國 [打印本頁]

作者: 朋友引線    時間: 2009-2-19 21:13     標題: 一個女子去波蘭or德國

如題, 今次應該找不到伴同行, 所以有此一問, 有咩要注意, 兩個地方對我來講都係語言不同, 同埋未去過。
作者: 服務欠奉    時間: 2009-2-19 23:06

女仔去波蘭危險, 尤其是一個人. 始終東歐國家冇其他發達國家咁安全.
我試過4 個人有男有女去, 比人吐口水.
我諗呢D 唔會出現0係德國卦.
作者: YUI    時間: 2009-2-20 08:55

我唔清楚POLAND, 因為未去過
CHRISTMAS個時去左德國, 其實就唔洗太擔心, 德國人D英文唔錯架, 去到一個地方, 有咩問題第一時候入去TRAIN STATION, 搵DB SERVICE DESK, 佢地好樂意解答你任何問題
我個人覺得德國幾安全, 所以應該唔洗點擔心, FRANKFURT就夜晚麻煩D
作者: 紅特色    時間: 2009-2-20 15:36

都係個句, 自己一個人好出街出到咁夜除非個區真係好多人.  
德國自己一個女仔絕對無問題... 因為我都試過

東歐國家冇其他發達國家咁安全 ->我不認同... 其他發達國家多好多嚴重暴力案 (e.g.倫敦).
作者: 朋友引線    時間: 2009-2-20 22:47

原來波蘭係用波蘭幣........其實我用剩了830euro, 想找個歐洲地方用埋佢, 因為歐羅兌換率應該會繼續差下去,

唸住去一d洗費唔太過多, 容易訂到直航機票的地方.

德國想去dresden, 但由berlin去dresden都要3小時, 如果係咁可以去埋berlin共2個地方, 但變左又要多左budget......如果真係去dresden, 就想11月去, 佢有個christmas market, 幾有氣氛的~

有想過去荷蘭, 如去荷蘭, 無話特別想去哪個城市, 只係想睇風車, 梵高專物館, 會9月去.

而家仲係呆想中, 乜都未plan........

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0