標題: 我支Ibanez乃左野... [打印本頁]

作者: 藍紅海    時間: 2009-2-17 19:50     標題: 我支Ibanez乃左野...

我今日本身想換結他ge綫...
但係換左之後發覺手感好5妥...
之後我拉個Floyd rose仲斷埋tim...@@...
我果枝係Ibanez RG2570Z...換Ge係009 ge綫...
想問使5使用010ge綫?
作者: 學仔    時間: 2009-2-17 20:19

你應該唔識較好Floyd rose後面d彈弓ja

如果你用開009換010,你又唔識set真係出去搵人幫你set好,叫佢教埋你點換線
因為成set線既張力拉力都唔同左,要再set一set,特別係Floyd rose

youtube都有好多Floyd rose既換線教學,可以上去睇下
作者: 學仔    時間: 2009-2-17 20:40

我既意思係叫你出去比人set一次叫佢教埋你點換Floyd rose線

不過上youtube同網上搵下d教學睇下再試下都係好事

我都唔識Floyd rose

等其他師兄賜教
作者: 月光    時間: 2009-2-17 20:47

繼續努力!
作者: bus_hoho    時間: 2009-2-17 21:35

兄弟,無論你用original floyd rose或 floyd rose pattened嘅trem,當你用唔同gauge嘅線,就要tune spring tension,你話個trem斷咗,我唔係好明,有冇相睇吓,setup guitar唔難,不過你要明白結他每一個part嘅功用啦....你識唔識點樣check支柄為之直呀?
作者: bus_hoho    時間: 2009-2-17 21:48

用allen wrench上實粒羅絲咪ok...
作者: bus_hoho    時間: 2009-2-17 21:48

啲羅絲有冇滑牙?

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0