標題: 救人七命 我認為是不可不看的一套偉大之作 [打印本頁]

作者: addme    時間: 2009-2-8 23:24     標題: 救人七命 我認為是不可不看的一套偉大之作

大家談談你們的感想
本人是一個從不會因為電影而有喊的感覺
但這套令我有強烈衝動大喊一場
作者: 阿戊謢駕    時間: 2009-2-9 01:33

同感
我都覺得好好睇
真係正
作者: 四姑八    時間: 2009-2-9 04:15

佢真係好偉大丫... 我邊睇邊  ing..
好感動..
作者: 滿天星斗    時間: 2009-2-9 12:29

好感動.......
值得一睇...
作者: 大大jason    時間: 2009-2-9 13:36

我未睇過...搞到有D想睇tim...
作者: BenK12    時間: 2009-2-9 14:51

美國一灌既英雄主義片

欠七條命還七條命叫感人?自殺去救人叫偉大?........狗屁不通!!!
咁本事自殺去捐器官,你就唔好大肆宣揚話係你捐既,點呀,要受贈者內疚一世呀?
捐器官可以指定捐俾邊個.....依家黑市買賣呀?

成套戲完全亂來,惟一可取係韋史密夫既演技.....冇喇......
戲情 60分
意義 - 100分
韋史密夫 80分
40分叫俾多啦,多謝韋史密夫既演技啦~~~!!!
作者: BenK12    時間: 2009-2-9 16:08

有心捐贈器官,使唔使指定呢?
個女仔知道愛既人自殺捐個心臟俾佢,你估佢個陰影有幾大?
醫院更唔會俾你指明捐俾邊個,律師証明都唔得,除非你係親人,
陣間原來個女人為左器官而夾埋個律師謀殺個捐贈者咁點算?
作者: 正牌小肥    時間: 2009-2-10 03:35

個人覺得好好睇,個主角好偉大亦好聰明,he kenw that is the only thing he could do.(佢好楚自己既能力),贖罪計劃由開始到完成均只有主角及代理人知道,主角又親身接觸目標並成功取得其信任,實際上是很難做到的,可見其心思周密程度。

但,主角死得好痛苦,同埋其實中毒身亡既人係唔可以捐器官的,主角咁死應該係劇情需要,要贖罪嘛,唔係人人都肯,唔洗擔心有人會學   

最令我印象深刻嗰幕係響韋史密夫淋雨跑去醫院問醫生:「有幾多人有合適的心臟?」之後嗰時;

當他知道只有3~5%嘅人是合適人選時,他就知道如果自己不死,就沒辦法救到自己心愛的女人、沒辦法讓她實現夢想,因為在那3~5%的合適心臟移植者當中,就只有自己才能把心臟拿出來!

如果有多些合適人選的話,或許Ben可以轍回贖罪計劃,可以不用犧牲自己,可以跟自己心愛的女人生兒育女,可以與愛人實現夢想,可以實現「如果」…

當男主角懷著極度沈重的心情急步走出醫院門外致電好友兼代理人說:「Dan,it's time,i love you!」時,我差D喊咗出嚟,因為我知道他將要實行贖罪計劃的最後一步,他所能做到的最後一步!

我覺得韋史密夫都係搞笑好D,咁先最啱佢。

聽講佢試過有次拍完幾幕之後抽離唔到,返到屋企食晚飯嗰陣全家人都粒聲唔出,平時唔係家嘛!
後尾佢問番自己個仔點解,個仔答佢:「因為你看似瘋了!」
作者: 經驗多    時間: 2009-2-13 00:09

套戲都ok 係幾感人 不過冇喊...因為我睇到半已估到結局
作者: 我本色    時間: 2009-2-14 23:32

我俾分ge嘩...
60/100
劇情好亂.....到最尾先明白哂整套戲

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0