標題: 點解僱主可以給人工給得咁賤? [打印本頁]

作者: lame    時間: 2009-2-15 19:04     標題: 點解僱主可以給人工給得咁賤?

本人最近做一份工.人工有$16000一個月.港大畢業.無工作經驗.1月才找到這份工.是一間大公司.本來$16000對一個剛畢業的大學生都不算少.但大家看完以下的經歷後.便知我點解咁憤怒了.

見工前.僱主登出來的招聘的人工是商議.到了見工的時候.我要求$20000元一個月.之後老闆說我無經驗.不應該咁高.應該由低做起.所以他給我$16000一個月.近排個市咁差同埋找左咁耐先找到工.便接受了.

到了工作的時候.見到有舊同學一齊做.真是很高興.大家都是無經驗.

到了出糧的時候.不開心的事便發生了.就是我的舊同學竟然高我$4000元人工.即$20000一個月.我知道之後.便立即問佢面試的情況.聽完之後發覺無論問題同商議人工的情況都是一模一樣.我的朋友都是要求$20000一個月.但老闆竟然答應........

大家都是無工作經驗.又是second up畢業.條件一樣的情況下.為何會受到這樣不公平的對待?
作者: 水雲BB    時間: 2009-2-15 20:52

整係有一個問題問返你.....

你個朋友幾時入職架?

如果o個陣係好景氣既,咁無得比架wor!!
你都叫做有16000啦,依家咁既時勢,好好架喇......
作者: DorKu    時間: 2009-2-15 21:47

其實呢的只是在商言商﹐點算賤? 議價是一種技巧﹐怪只怪你自己議價能力不如人而已。
作者: mo主人    時間: 2009-2-15 22:05

講甘多做咩啊?
你自己agree 個價就等於你自己已經接受左,
之後響度抱怨?
夠膽就唔好做找過另一份
作者: 污糟仔    時間: 2009-2-15 22:07

是你自己確定價錢嘛, 你唔一早"企硬", 又要怕失業, 又覺得人工少,你自己的決定都要話人?我認為你自己先諗你自己的問題先啦, 俾老細講一講就縮, 好喇縮左又覺得唔"低".我估大學生唔係這樣呀,連自己的工作薪金低線都沒有o架?
作者: 啤酒桶    時間: 2009-2-15 22:12

唔覺得有問題...
作者: lame    時間: 2009-2-15 22:16

各位好似誤會左我的意思.

我的朋友係無企硬的.佢一講老闆就即刻接受他的提議的.但我就不是囉.

我問個朋友.如果佢這樣被老闆拋.佢都要接受我而家這個人工囉.

我接受這個價時.是完全不知情的.
作者: 教主櫻    時間: 2009-2-15 22:23

港大畢業生, 咩叫給人工給得咁賤?
自己唔盡力爭取就話人賤, 你朋友interview 既情況都係佢話比你知, 點解你咁肯定你朋友interview既情況同你一樣?
就算你所想的都係事實, 咁都仲有好多可能性, 老闆覺得你朋友值2萬就得啦
作者: DorKu    時間: 2009-2-15 22:27

樓主﹐自由市場價格係要靠自己或者經理人爭取﹐真係唔可以話人 "賤" 同冇道德囉﹐
做的成績出來然之後去再去叫 review salary 囉。
作者: 掉轉角色    時間: 2009-2-15 23:07

想問樓主major讀乜?
成兩皮野fresh grad...
作者: 小米姐    時間: 2009-2-15 23:56

其實如果吾知你同學搵幾錢會吾會覺得冇問題呢..
其實LEE個世界上同工吾同酬既例子太多...我建議你無謂同人地比較...你自己知道"$16000對一個剛畢業的大學生都不算少"就已經足夠了....

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0