標題: 某某中學的賤老師 [打印本頁]

作者: 錯誤配搭    時間: 2009-1-17 22:01     標題: 某某中學的賤老師

我係一間學校做老師,
開始覺得學校的老師有好多其實係好衰好無品,
好似我們學校考試,
咁我們的考試卷就係每個老師改番自己出的那一部分,
咁我就改啦!

到改Bio卷時有學生漏空冇答,我咪打個"?"落去啦,
跟住就有一資深人士話應打"X",
咁我當是溫馨提示照做啦!
點知到我改Chem卷時,同一情況出現,
我打"X"又有另一資深C老師同我講應是打"?",
C仲要話係主任叫C監察下我改卷質素,
我答:"Bio那邊咁講你依家又咁講我點跟呀?"
原本我仲想講:“你有疑問去問Bio那位資深人士啦!”
(P.S. Bio那資深人士是高職位過C的)
我好唔順氣,唔信我就唔好叫我改啦,
況且如果係主件或副校或校長查我就順,
大家平起平坐,C仲要是那些勁無禮貌的人
(話說我要改Chem的MC,有一些是C出的,
我問佢要答案時佢竟然話"我遲些至放上內聯網,
你去下載啦!"我答:“但我依家要改bor!”
佢至死死氣走過來講個答案我知!)

之後改考試卷有一個答案係
"sodium moves quickly on the water"
C同事話有學生寫"floats on water"都
應俾分,
我話float同move係兩樣野來,
佢話float都係observation都應俾分,
我話唔得,因為float佔好少時間...
我真係想話:“你無野呀,呢兩個字都唔識分?”
之後C仲要繼續插我,
佢話sodium放在水會有火,
但我就話同學生做過,那幾次都是無火,
所以suggested answer唔接受有火,
況且問題寫a small piece of sodium,
佢就話大粒d會有火,所以我應該寫very small piece of sodium,
我即刻火起,問:“咁你即係係度咬文嚼字姐?”
佢仲要話:“唔信你上網睇下個video,真係有火的”
我咪話:“但我重點係跟實驗結果”
最後我懶得同C爭持落去,我話唔扣分但唔會有分~

大家評下理,
邊有老師會無端端走來搞你的?
都唔知我邊樣得罪左佢?
我唯一想到的佢驚我同佢爭上位...
教育界如果多幾個呢d人就真係無得救了...
作者: 小公主    時間: 2009-1-20 22:51

哈哈,哩位C君當真人間極品
冇野攪搵野黎攪,正一屎忽鬼
可能係佢覺得你做得好過佢,佢咪好似D狗咁E起棚牙霸住自己地盤囉
阿SIR我撐你
作者: hallbig    時間: 2009-1-21 16:54

SODIUM 真係一定要寫有火的
作者: 太真正    時間: 2009-1-22 09:57

有些老師就如垃圾一樣,一文不值
作者: 加紙貴    時間: 2009-1-22 11:39

老師間都有位爭上?爭做科主任呀?  
用"?"or"x"都有得嘈...真係好無聊....
作者: okbusy    時間: 2009-1-22 18:11

你真係唔好彩
作者: youfriend    時間: 2009-1-22 23:58

唉..咁既人都有既....勞氣都係無用...唉....佢自己想上位丫
作者: 阿o    時間: 2009-1-23 08:14

ha.. ha.. ur suitation same as me, as i'm not teacher, i'm in a company, but my teammate is like that stupid fking teacher also.
作者: ghanhan    時間: 2009-1-23 13:12

間間學校都有「奇離」老師啦
很明白你的心情
作者: 羊爸爸    時間: 2009-1-24 13:03

好少事姐, 唔駛咁勞氣

講真, 出黎做野實有呢d嘢架啦, 我覺得都唔係咩野咁賤, 係溝通技巧問題姐

恕我得罪講句, 咁少事你就咁火, 為人師表好似細佬仔左d 喎

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0