標題: 二次大戰前 , 日本是亞洲強國 還是 國際大國? [打印本頁]

作者: 木材木糠    時間: 2008-8-1 12:09     標題: 二次大戰前 , 日本是亞洲強國 還是 國際大國?

我認為系國際大國

第一件事

在巴黎和會之中

日本是以5大強國既身份去這個和會

証明國際上佢系有地位

而且在亞洲佢都以經系第一了

經過日俄戰爭睇得出

日本以經向國際揮手

一步一步踏入國際強國了
作者: 源記    時間: 2008-8-2 08:53

佢同歐洲等國結盟 等於認同佢同佢地平起平坐 仲唔起國際大國!?
作者: 藍梅lo    時間: 2008-8-3 23:00

日本只不過經濟好姐
國土咁細,資源又少邊有得俾佢做大國
作者: 木材木糠    時間: 2008-8-6 08:44

從歷史上可以看到

日本自國的資源是很少

可是,,

佢經常以侵略其他國家

來奪取資源

日本戰蹟一直都很好,,(二戰前)

所以資源問題不太成問題

作者: 藍梅lo    時間: 2008-8-9 22:03

佢搶得幾多
搶咪最多搶到D糧食
唔通可以搶晒壙場入面果D天然資源咩
如果佢係資源夠
就唔洗打輸俾美國啦
做武器都要大量金屬
一路打仗一路叫壙公去中國開壙咩
講就易
作者: 木材木糠    時間: 2008-8-9 22:26

我認為日本輸既原因只系過份急進

因為當時其實日本正在進攻中國

可是同時進攻兩個地方

是很困難

但當日本進攻了珍珠港,,

就沒有進攻

停止下來,,

令到美國有回氣的空間,,

加上日本在中國以經浪費什多資源

所以兩面的阻礙

令日本在二次大戰中

未能取得勝利

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0