標題: 傳理系入學一問 [打印本頁]

作者: 賭兩手    時間: 2008-11-11 21:19     標題: 傳理系入學一問

我係今年既AL考生"
我想入傳理..所以想問下大家..

其實入學要求最穩陣係拎咩?
知唔知上年收最低係咩?(即係ABCDE)
佢一年會收幾多人?

因為OPEN DAY冇講..所以咩都唔知..

謝謝大家的幫忙^_^"
作者: 分叉路    時間: 2008-11-14 13:19

語文要中上, 至少中英都D, 有D人就其中一科C另外果科E(呢種係少數), 有D中英都考得好好既都見過
AL就及格就得, 見過有EE, 不過筆試就一定要好(常識),
面試就睇好唔好彩...因為有D係三語, 有D就廣東話/普通話英文, 有D就全廣東話
同埋...我覺得係鐘意收D想做記者多D(個人感覺)
今年收左165新生, 有D係yr2(幾個)
作者: 分叉路    時間: 2008-11-14 13:32

一定要full cert, 1al pass唔好當真
作者: 實實死    時間: 2008-11-16 16:56

如果中英都D
兩個AL 1C1E
機會大嘛?
作者: 秋山    時間: 2008-11-23 11:07

其實唔一定要full cert 先入到新傳系的,
今年,我見過有d同學 AL 肥左一科, 都入到新傳,
亦見過中英文 EE 都入到新傳... 但係當然啦, 中英文考得好, 入新傳的機會係大D既...
最緊要面試同筆試做得好, 比PROF 見到你有HEART 同 POTENTIAL 就得

新傳年年競爭好大, 160個位, 今年有大約1300人爭

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0