標題: 大家有無發覺俾人厄佐啊? [打印本頁]

作者: 污糟仔    時間: 2009-2-17 03:07     標題: 大家有無發覺俾人厄佐啊?

唔知道你地穩工一般系點既呢?
而我就系上網穩既,如果你地都系上網穩既,甘你地有無發覺一樣也呢?就系距登出來既應徵廣告既待遇同距面試時候既待遇絕對系唔同既....我之前去佐敦in佐一份銷售顧問,距應徵廣告就寫話系7000-8000蚊。仲要面試都要過兩輪 。甘當初我second in 果陣就心霖:呢間公司都應該唔錯啊(面試都要面兩次)應該系算比較正規D公司啊 待遇都應該唔差啦  但點知道面試完 個經理先話我知原來系幫距地sale  美容優惠券  仲要系入職之前要自費試佐呢D美容項目先,最重要系距連底薪都無既  我心霖:你都唔好甘過分啊 登出來話系7000-8000蚊 但最好連底薪都無  當我真系傻既咩  甘我梗系走啦  點知道我走果陣個經理仲話  我都唔 會逼人做也既  講到好似好偉大甘 甘我又霖了:如果你甘既條件。你穩到人做,我就點都得,除非D人系傻既 宜家無底薪既工都仲會有人做既?
作者: 電腦小子    時間: 2009-2-17 08:22

唔,我有類似經驗,有公司招請OA,但要做的是安全主任,竟然要負責油庫的安全,而且這工更登在勞工署的網頁﹗
作者: 污糟仔    時間: 2009-2-18 11:55

唉.........宜家系金融海啸遮,唔系世界末日  點解甘多公司厄人伽  宜家好多公司都將原來既老員工炒佐,跟住就以低薪請翻一D後生仔   真系好無良心
作者: 明洞    時間: 2009-2-18 12:12

yes! 我都發現 好多工post上去係同去見 or打黎係另一回事
作者: 電腦小子    時間: 2009-2-18 12:20

昨天,我更收過,有公司在勞工署收招聘,但當他們以電郵地回覆時,原來完全不是一回事﹗竟然只是在家中工作,又不須供強積金,又不交稅,只是提供銀行戶口而己,真是前世﹗
作者: 明洞    時間: 2009-2-18 22:39

其實我真係想知個d到底係咩工?
作者: 搵工能手    時間: 2009-2-19 12:54

小心搵工

好多工 騙當黎既

冇底之餘 要自己拎幾萬 幾千 出黎

買咩 課程阿 減肥產品阿 千體公司既消費卷阿 discount阿 之類

同廿年前既倫敦金騙案 有咩唔同
作者: 明洞    時間: 2009-2-19 13:11

點解成日話上網就賺到錢?? 咩黎架
我唔會用, 但我想知佢地既手法 到時係咩一回事
作者: 經過呢度    時間: 2009-2-19 13:29

又唔好講到咁肯定話冇底薪就冇人做...睇人人睇法都唔同既
係有d公司可能要你比左錢先...
但係我唔會睇付出幾多...
我會睇我付出左之後拎得番幾多...
值唔值得我去付出

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0