標題: 睇到今話 即時令我聯想起廣島 [打印本頁]

作者: 籃球人    時間: 2009-2-21 03:38     標題: 睇到今話 即時令我聯想起廣島

潘恩講尼段野  個身份就好似美國當年既做法咁..
用極度強大既力量 去制造悲痛 令對方 被逼停火 從然締造"和平"

我諗ab 對呢件事 都非常之深刻 原來鋪咁耐路,潘恩呢個角色都係想影射 d野..
作者: Poorcat    時間: 2009-2-21 08:03

你講緊比人用核彈炸果件事???
你講一講我都有d覺
跟住d人又研究氫彈= =
同pn冇分別
作者: KAGA    時間: 2009-2-21 10:55

第2次世界大戰,
美國為左結局佢
係日本廣島同長崎投下原子彈
日本then無條件投降
中國都因為咁執死雞叫做話戰勝日本...

---

樓主咁講都唔係無道理
其實畫漫畫畫到有政治同歷史意味都真係唔話得
作者: Lvlv    時間: 2009-2-21 11:34

的確有相同之處

當年日本偷襲珍珠港  關東軍簡直為世界帶來悲痛

美國的兩枚原子彈  即把日本打得潰不成軍

但戰爭背後  最可悲還是無辜百姓

至今仍有不少百姓  因受幅射影響身體k形  以致其後代出身後亦難以逃過k形的厄運

但是  若非美國投下原子彈  日本必然繼續作惡   使更多人受害

因此 這歷史上 根本沒有明確的對與錯

中國古代南征北伐 道理一樣  他們行動的依據乃擴大國土 鞏固邊防..
作者: 無揀錯    時間: 2009-2-21 13:37

依D題材,唔係個個日本漫畫家敢畫,AB亦都係明美國,暗日本
作者: 無揀錯    時間: 2009-2-21 13:42

係講緊日本鷹派的好戰份子,擔心日本人忘記了原子彈
作者: Lioni    時間: 2009-2-21 15:04

有味漫畫
作者: CaRi    時間: 2009-2-21 16:10

美國用atomic bomb其中一個reason係要快d停止戰爭, 同pn依家一樣
but要犧牲日本ge人

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0