標題: Distance Learning Degree 步署 [打印本頁]

作者: 感覺一試    時間: 2009-2-24 10:14     標題: Distance Learning Degree 步署

剛開始讀,要取得 160 credits,我計劃
每個 sem 讀 3科 5 credits + 1 科 10 credits (讀2個sems的科目),咁我幾乎每次考試都考 3-4 科
取得 70 credits 左右時,兩科指定 Grp A 共 20 Credits 就重點放埋一齊同一年讀,果年唔報其他科
咁樣會否太辛苦? 請前輩俾 d 意見
作者: 村長到    時間: 2009-2-24 13:33

咁你係唔係唔使返工架?平時好得閒讀書架?
作者: 感覺一試    時間: 2009-2-24 14:16

要返工,溫書時間平日每晚 max 3/hrs ,星期六唔得閒,星期日 max 6hrs
作者: 藍紅海    時間: 2009-2-24 14:35

如果你係本身有工作 我相信一個sem3科都真係好頂籠...
同埋你係讀咩科, 有d科目係要你思考, 有時可能會kick住kick住,真係好激氣,
如果你有自己家庭 真係咩時間都冇,
我d朋友話最難唔係考試, 係平時點分配時間做功課同上堂, 如果平時既野真係有做足,合格絕對唔難,
同埋佢話如果讀hon, 一定唔可以急, 因為hon會分first, second up, second low, third.....
上master會睇係咩class, 心諗其求合格拿張cert就真係讀120分算啦....
最重要係睇你自己點諗咁話喎....
作者: 藍紅海    時間: 2009-2-24 15:07

仲有一樣野係我朋友recomment我唔好一次sem報晒d level1既學科
因為之後會讀level2同3或4 堆埋一齊會好辛苦
應該要夾雜一齊讀 因為level1同2,3,4都幾大分別
我朋友就係咁"賴"左野, 而家都係搏鬥中
作者: 藍紅海    時間: 2009-2-24 15:09

咁如果你要就preq科目又唔同....
我想問你幾時報名架? 入到ole未?
作者: 感覺一試    時間: 2009-2-24 15:44

1 月報左名,4 月 Sem 科目 OLE 未入到
只入到 Oct 08 Sem OLE only
作者: 藍紅海    時間: 2009-2-24 15:47

明白 因為好似已經出左email揀group 但因為新報名仲未入到ole....
作者: 感覺一試    時間: 2009-2-24 17:00

要返工,溫書時間平日每晚 max 3/hrs ,星期六唔得閒,星期日 max 6hrs
作者: 藍紅海    時間: 2009-2-24 17:12

仲有一樣野係我朋友recomment我唔好一次sem報晒d level1既學科
因為之後會讀level2同3或4 堆埋一齊會好辛苦
應該要夾雜一齊讀 因為level1同2,3,4都幾大分別
我朋友就係咁"賴"左野, 而家都係搏鬥中
作者: 藍紅海    時間: 2009-2-24 17:29

咁如果你要就preq科目又唔同....
我想問你幾時報名架? 入到ole未?
作者: 感覺一試    時間: 2009-2-24 17:35

1 月報左名,4 月 Sem 科目 OLE 未入到
只入到 Oct 08 Sem OLE only
作者: 飛機遙控    時間: 2009-2-25 22:52

你仲要考慮某些科只有4月開辦,而有些只有10開辦,唔好計錯數呀,如果唔係就影響個plan架啦....

p.s. 我都度左個幾鐘 , 睇晒4/10月既時間 , 睇埋有咩科要先修 , 又計埋自己能力......

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0