標題: 唔該幫下我~~~好緊要 [打印本頁]

作者: 期望高    時間: 2009-2-11 20:38     標題: 唔該幫下我~~~好緊要

第一次來e版 ,好多關於投資d事唔知,
我係一間保險公司到買左一份基金加人壽的保險~~
全程係個agent講解份保險特色and點好同點唔好~我自己聽完認為唔錯~~
so用左月供$1000買左e份保險~~INCLUDE 左$400000左右的人壽保障AND買基金的利潤(當然可能會有risk)
但係我back home話俾我阿哥聽about份保險,就俾人插左一獲~~
he say 我俾人呃左~d 基金係呃人,而家經濟環境咁樣,買基金實無得剩~
其實大家有無咩意見俾到我~我係咪真係做左傻仔~~in fact e 份保險買唔唔得過?
作者: 報歷奇    時間: 2009-2-11 21:37

基金有好多收費....同埋唔係話金易拿返...仲有佢可以係上年有100萬,今天得返30 萬都唔奇...總知...係佢唔可以同你保證有機多錢
作者: Q&A    時間: 2009-2-11 22:15

投資唔係睇幾個月,基金投資講緊既年期都係十年以上,而且你月供形式,用左平均成本法黎分散風險

投資,眼光要放遠一點。
作者: 報歷奇    時間: 2009-2-11 22:25

你o個張係投資相連單...如果你拿錢走...係等同斷單....或者拿一部份都係用loan 的方法...如果你係有心投資...獨立買la...不要同人壽一齊買...
作者: 試試功力    時間: 2009-2-11 23:29

睇下你買左邊d基金喇,如果係中國或債券或貴金屬或商品類會ok,因為趁低吸納
否則,還有下跌的空間,小心為上
建議你要有一部份買d cash fund/hedge fund

另外係投資年期,如果你要儲30年就肯定係太長
10年/20年都ok ge

我唔知你情況點,憑空講好難判斷
作者: 報歷奇    時間: 2009-2-11 23:31

最重要係你買保單的動機係咩,係人壽定回報?
作者: 藍月    時間: 2009-2-12 11:35

基金係有分前致式收費同後致式架...
作者: EmaxBowling    時間: 2009-2-12 12:27

The insurance element is good for your protection.  The investment part is good for your wealth accumulation.  Regular investment in unit trust is a good tool for building wealth in long term (5-10 years or even longer).  However, you need to plan & do some studies.  The key success factor for investment is asset allocation.

Good luck.
作者: 期望高    時間: 2009-2-12 12:33

個agent都話係用左平均成本法~~而且正正係月供十年
作者: 期望高    時間: 2009-2-12 12:43

agent 話e個保單特點係可以隨時係入面拎錢用~only 剩番minimum $8000就ok~~不過都charge ok高的手續費(十年內都要charge)~~

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0