標題: 一個女仔去歐洲3個星期既經驗分享 [打印本頁]

作者: supergl    時間: 2009-2-25 23:21     標題: 一個女仔去歐洲3個星期既經驗分享

2007年12月15日- 2008年 1月5日

07年8月我去左英國交流,其間去左蘇edinburgh﹑belfast

返香港之前既3星期去左巴塞隆納﹑柏林﹑巴黎﹑倫敦

果時因為剛剛同男朋友分左手,心情唔好,又冇帶任何card,最好笑係0係香港買左既旅遊書我都唔記得病..所以都有好多問題
為左慳錢,我訓左3晚機場.....
3星期,唔計機票,我用左1000 euro (包食住﹑交通﹑仲買到名牌)

第一站 ---柏林---3日
我只有一本得20頁既細旅遊書....冇咩介紹....
第一晚,我決定唔睇地圖,坐地鐵,坐到邊去到邊.....所以我見到好多好local既食物同地方.....
d人0街邊賣熱狗,真係好好食.....
果晚,hostel全層好似只得我一個人,我遂間房拍門都冇人應我....我真係好驚呀.....

第二日,我一起身就去左無憂宮....最搞笑係,我既地圖都冇呢個地方,只有個名....我只好一路行一路問..當然會坐錯車....好彩遇到一個識講英文既日本人!!
無憂宮既女主人係瑪莉皇后既表妹,所以起無憂宮同versailles 既人既同一個,兩個皇宮都好似...好靚,好大...

第三日
我去左圍牆同講東西德既博物館,我搵左好耐,d人先話比我知其實一路行,見到一度圍牆有d 塗鴉就係柏林圍牆.....

巴塞隆納--- 9日-----我都後悔去左咁多日
講真,我真係去到冇地方去,所以我生日果日我留左0係hostel 訓覺.....

我冇睇地圖就去左les rambles(唔記得係咪咁串),真係好多野行,我最中意d街頭賣對既人.....仲有呀,果到d白鴿好開心ga,d人都唔會驚有h5n1.....

我搵左好耐,終於搵到最平既西班牙炒飯,不過食到最後發現有隻炸到好脆既小強.....嚇死左....

我生日果晚跟一班 唔識既人去左disco...分別比5個人叫我同佢上床....嘔心....

到平安夜,我同hostel既人去飲野,心情唔好,又有free drink,飲左兩細杯既酒就好醉,好彩d人都送左我返hostel....

巴黎---4日
蒙馬特又真係好浪漫,不過我又唔識路.....附近既日本野都好好食...我仲食左一餐法國菜,果到既法國菜係最平ga!!
最開心當然係去outlet掃貨
我買左兩個大既longchamp袋﹑3件polo shirt﹑1條tommy既scarf﹑burberry 既 t-shirt 2件同guess既銀包....不過行行下好似發燒...
最慘係果晚又要0係機場訓.....
作者: Wang    時間: 2009-2-26 01:05

我覺得你好叻呀,我想問你係住係邊架?因為我都想一個人去歐洲呀,但係而家總未決定去邊,我想問你共用咗幾錢港紙呀,你可以EMAIL或MSN俾我架,
emilycatcat2009@hotmail.com
作者: 冇反應    時間: 2009-2-26 01:15

真勇敢!
其實我有時一個男仔去都會有少少驚, 不過大體歐洲都相當唔錯, 最驚險係自己一個人去墨西哥睇瑪雅遺址真係一生難忘.

我五月又好似你咁同人分手自己會去波斯尼亞, 克羅地亞同斯洛文尼亞, 睇下今次會唔會有奇遇先.
作者: 冇反應    時間: 2009-2-26 11:31

聽講俄羅斯就黎免簽證, 若然是真的話我諗下一站我就係俄羅斯加波羅的海了.
不過冇諗過由哈爾濱去.. 因為張火車飛計埋同張機票一樣價咁滯, 我唔同以前岩岩畢業了, 依家有時都想對自己好D

但歐洲早BOOK 的話真係可以好平, 我第一次去兩個月, 搭左五程內陸機有一半時間住酒店, 唔駛捱餓間唔中仲有兩餐好野食.  夾埋都係用左 22,000 乍
作者: 冇反應    時間: 2009-2-26 18:35

白俄也不錯, 但最想去的還是烏克蘭
但簽證的問題極雜, 所以現階段唯有都係打消念頭

中南歐其實都仲有好多地方等住去發掘, 馬其頓, 保加利亞和羅馬尼亞等都想去, 但還是留待下次再下次啦
作者: 賭兩手    時間: 2009-2-26 19:39

香港有個烏克蘭既Trade and Economic Mission Representative同埋Honorary Consul of Ukraine  ...唔知佢地會唔會做簽證呢?

http://www.mfa.gov.ua/uk/en/2322.htm
試下睇下呢個網頁
英國烏克蘭領事館
睇佢網頁內容..似乎佢會接受郵寄幫外國人做簽證架
以我所知白俄羅斯駐英國領事館都會接受郵寄幫外國人做簽證..
不過白俄羅斯就基本上全世界人都要簽證..所以英文有一d旅行社專門幫人做簽證..如果搵佢地幫手..就可以有人跟...穩陣d
但係英國人去烏克蘭唔洗簽證..英國就應該冇乜乜野公司會幫你做烏克蘭簽證囉...你可以考慮下丫

另外呢..你知唔知其實特區護照去馬其頓洗唔洗簽證?
我早排睇呢..入境處個網頁又冇話佢免簽證
但係馬其頓個外交部網頁就話可以免囉
作者: Wang    時間: 2009-2-26 20:35

我唔係好明呀,點解可以2000買倒5張機票既
作者: 賭兩手    時間: 2009-2-26 22:09

歐洲某d廉航既機票..有時做到唔洗錢咁平架..比稅架咋
當然..要撞岩先有啦
作者: 冇反應    時間: 2009-2-26 23:09

我都睇過, 結論係都係要簽1.. 所以打消念頭了

呢個也是一個很想去的地方, 中世紀的氣息, 希望佢快d免簽啦., 到時再去多次balkens.

岩岩波斯尼亞特區免簽真係好開心, 終於都可以去薩拉熱窩了.
作者: 冇反應    時間: 2009-2-27 00:18

真勇敢!
其實我有時一個男仔去都會有少少驚, 不過大體歐洲都相當唔錯, 最驚險係自己一個人去墨西哥睇瑪雅遺址真係一生難忘.

我五月又好似你咁同人分手自己會去波斯尼亞, 克羅地亞同斯洛文尼亞, 睇下今次會唔會有奇遇先.
作者: Wang    時間: 2009-2-27 00:32

我唔係好明呀,點解可以2000買倒5張機票既

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0