標題: 我的朋友話我上一份工自己辭職好傻,我聽完後好傷心 [打印本頁]

作者: 爆瓜瓜    時間: 2009-3-1 10:27     標題: 我的朋友話我上一份工自己辭職好傻,我聽完後好傷心

上年十一月,我公司請左兩個人在X部門做野。有一個同事是由其他分店調過黎,另一個就係經理的朋友。
有一個新同事係公司接待處阿姐個仔來的,而阿姐係老板的愛將,老板等人好錫阿姐。但我唔明點解市道咁差,公司仲請多左人。咁我覺得公司想搵人REPLACE我,咁我辭職。
雖然有同事話我只係做半年好難搵到工。
但都無人可以保證我做到一年啦。

我衰在白痴到問朋友,兩個新同事係唔係REPLACE我。但我出黎做野咁耐,讀書又讀咁耐。聽人地講番工作點滴,我都知我個情況係比人REPLACE。
我問朋友即係難為佢地,老實講,有苦自己知。唉.................

在家族公司做野有時都幾無奈。我只可以慨歎。

個同事仲話我唔駛驚被人威脅,我會升職。無錯,我係會升職,咪係升職做失業大軍囉。

中五畢業學咩人諗升職,我唔得閒發呢個夢。
作者: zoning    時間: 2009-3-1 11:35

又一個無聊POST
作者: tin8號    時間: 2009-3-1 11:38

算啦! 都過去,何必再自製煩惱
作者: littecoco    時間: 2009-3-1 12:47

其實唔係好明你講乜??
作者: 花海    時間: 2009-3-1 15:00

咁樓主係做咩post架,
點解覺得係replace你呢,
點解咁肯定呢
作者: ViVi:D    時間: 2009-3-1 17:22

似乎你自己有被害妄想症...
人地未郁你你自己先辭職, 真係好冇理由
個問題唔係你問唔問朋友law...
唉, 將來醒目d啦, 咪再做傻事喇
作者: ViVi:D    時間: 2009-3-1 17:58

點解你d朋友要安慰你?
係因為人地覺得你唔應該辭職, 所以話你好傻, 你明唔明?

ok, 就算你公司係真係搵人黎replace你, 咁又點?
你自己辭職係為咩先? 為骨氣? 為左o係人地"唔要"你之前你自己要放棄先?
咩原因都好, 自己辭職我個人認為真係冇咩好處law
而且咩都係你自己諗, 係咪真係會郁你冇人知
點解唔做落去?
作者: 啤酒桶    時間: 2009-3-1 18:05

你出世都係錯

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0