標題: 唉...............現在我覺得恨後悔! [打印本頁]

作者: 筋仔    時間: 2009-2-22 18:51     標題: 唉...............現在我覺得恨後悔!

我有D野不明白.我之前呢幫左我表妺入左我間學校’因為她在原校成績太差了
我阿媽話入左之後,可能他們會請你吃飯!听左先!’之後我遞表,
同校長求表她入學
雖然成功我覺得很有成功感
,但都不光榮
,第二日’
我的阿媽話雖然說雖然成功’不是他你的功榮!
而學校收生率不足!
他們沒有請食反,又沒有提一提
,他媽的
現在我覺得恨後悔!
作者: k123456o    時間: 2009-2-22 19:51

好少事咋吓?
有乜咁大不了
如果係你遊說下而收表示你好勁?
你幫新戚就係為一餐飯?
作者: 悶晞    時間: 2009-2-22 20:29

古語有云: 施恩莫望報

要食飯先幫人 幫來做乜?

香港人市儈係文化 你阿媽可能講下請食飯佢有少少問題

但你既心態更加唔要得

覺得後悔? 駛唔駛返去學校取消返個入學資格條氣先順返?????

你咁既待人態度 我真的覺得你很可憐

作者: 隱世八婆    時間: 2009-2-23 10:44

等開飯乎?
作者: 飛機遙控    時間: 2009-2-23 11:03

點解做咩都要別人認同和讚賞才開心呢

你心態好唔正確
日後係咁
你會有更多不開心的日子
自討苦吃
作者: 聽了大名    時間: 2009-2-23 11:57

樓主阿媽未免太小家啦, 為咗一餐飯先幫手?
不過可能阿媽想用呢樣嘢氹你幫手啫.
點都好, 其實小事嚟啫, 幫到咪幫囉, 無謂為咗呢d小事同親戚計較啦.
可能你親戚一開始都覺得係小事, 所以從來都冇諗過用一餐飯嚟報答呢, 呢餐食都只係樓主你媽咪以為有啫.
作者: 來尋桃花    時間: 2009-2-23 13:17

由細到大你阿媽俾左好多餐飯你食,如果阿媽好似你咁,逐餐同你計,你可能餓死左囉~~ 樓主唔好為一餐飯就唔開心.... 太小家
作者: 筋仔    時間: 2009-2-23 16:11

姐系大家都認為我太小氣?
作者: 悶晞    時間: 2009-2-23 17:51

你自己感覺呢?

我反而好有興趣想聽聽你心底話

暫時到依家7個人回覆你 你睇完後 由當初既很"後悔"

到依家 你到底覺得自己係小氣呢? 還是覺得無問題的

幫了人當然要佢地請食飯 何況仲要係佢信口開河先既

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0