標題: 擰斷頸骨 [打印本頁]

作者: 轉轉位    時間: 2009-2-28 22:55     標題: 擰斷頸骨

如果我畀人喺後面用雙手捉住個頭,對手想擰斷我條頸骨,有冇方法自救?
作者: 省港旗兵    時間: 2009-2-28 23:41

你係同佢 正面對正面or 你背對住佢??
作者: 木頭人    時間: 2009-3-1 00:19

幾個方法

用個頭撞佢個"備" (唔好撞錯位 後腦撞錯位好甘)

下巴即刻夾實心口 自己試下 尼個姿勢佢隻手捉唔到你下巴 好難擰得郁你

用是但一隻手貼實塊面 (用成隻手臂) 又係好難擰得郁你

雙手係頸後十字緊扣 雙肘係面下巴前方位置夾貼 尼個直頭絕對防擰頸
但係實戰難用同用左就冇咩反擊力

總之護住條頸先 跟住肘擊又好 踩腳趾(狠狠地)又好 佢企背後直頭睇下可唔可以捉住佢隻手用摔技又好 佢鎖頸既你唔夠佢大力就急速向後沖 撞佢埋牆都好
作者: 省港旗兵    時間: 2009-3-1 00:46

都唔知佢對手點捉住你個頭,好抽象....
有不同的拆解方法............

/__

例如:上身微微向後彎,雙手向後捉反佢個頭,用力拉埋自己到,頭貼頭 同時 上身向前彎,撻佢落地下.......(所有動作要做得 好快同用力)

好難講得你明, 太抽象 同 紙上談兵......

如果人地搵支槍指住你個頭,我會比較容易講得你明......
因為好簡單,就係慢慢地緩緩地 舉高雙手,雙手擺頭.......
作者: Cyjess    時間: 2009-3-1 13:30

我只能夠答你,盡量唔好俾人在後面鎖到你頸,如果唔得,就用下巴頂住個位唔好俾佢鎖實跟住好快咁就快應....(例如背摔)
如果你諗住用下巴夾實就得既,我可以肯定咁講要令你鬆開下巴有好多方法,加上你背住佢,劣勢.....
作者: 轉轉位    時間: 2009-3-1 13:50

其實我問呢個問題,主要目的係想知道各位習武師兄,對於瞬間嘅反應係點樣鍛鍊返黎?係咪只係單靠苦練各種攻擊或防守動作,就可以每分每秒都能處於最高嘅防範意識呢?
作者: 太陽晨    時間: 2009-3-1 13:56

可以試下同d師兄弟玩偷襲,唔係要玩到分出輸贏,只係互相偷襲甘玩,
個人經驗,玩得幾次,就好自然對任何進入自己攻擊/被攻擊範圍的人,
起了戒心,有所準備........對於瞬間反應係幾好o既練習,遊戲 ^^

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0