標題: 生鐵鑊可處有賣? [打印本頁]

作者: 學士陳    時間: 2009-1-3 13:13     標題: 生鐵鑊可處有賣?

同埋系咪要用韭菜加肥豬糕開鑊架?要點搞呢?
聽人講生鐵鑊用用下就會變成熟鐵鑊,到時就會好好用,好過所有d易潔鑊同不秀鋼多層鑊咁話,系咪真嘅呢?
作者: 賓尼式    時間: 2009-1-3 14:17

系真嘅
作者: 小公子    時間: 2009-1-7 15:02

用黑金鋼仲好啦, 鐵鑊用完要整到好乾, 又要搽油, 唔係會生銹, 但佢唔會, 易打理好多, 都係一樣唔黏鑊, 價錢又差不多, 又係周街都有得買
作者: 橫丁小店    時間: 2009-1-8 09:16

生鐵cast iron 就算溶化, 除非加入其他材質, 否則都係生鐵.

不過,用久了吸夠油, 就宜越用越好.

ymt 上海街1 帶廚具店有. 買回來先用水沙紙連水打磨1 下, (因cast iron 係倒入沙模造成, 可能有點點凸出微粒), 之後用韭菜包塊肥膏, 慢火加熱抹勻wok 身後, 放涼不要洗, 如是, 每天repeat, 1 week 到後,  用來燒熱1 wok 水洗咁d 表面油份就得, 不要放洗潔液, 因易將本來吸收了的油也洗埋出黎.

初用頭1 個月, 每次用後熱水洗淨涼乾後也可抹1 抹油, 咁隻wok 快上油d. 用前用熱水過1 過後用就行了....
作者: bles1969    時間: 2009-1-18 21:21

我要"天上野"生鐵皇,

我覺得好好用喎 !!

吉之島 / 千色店經常做promotion,

幾百蚊咋 !!

個推廣員會幫你開埋鑊,

唔使特登抹哂d水, 都冇生繡既情況出現 !!!

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0