標題: 曹格 - 背叛 [打印本頁]

作者: 窮書生    時間: 2009-2-10 13:02     標題: 曹格 - 背叛

高難度之作
錄左我兩日...
要每句慢慢執
但係有d位斷左...
因為錄左好多次
唔好意思...

le首較為岩我本身既歌路
應該比之前既post好d

請比d意見~
http://r3618.angelfire.com/me_betrade.mp3

背叛
作詞:阿丹/鄔裕康 作曲:曹格 編曲:涂惠源

雨 不停落下來 花 怎麼都不開
儘管我細心灌溉 你說不愛就不愛 我一個人 欣賞悲哀

愛 只剩下無奈 我 一直不願再去猜
鋼琴上黑鍵之間 永遠都夾著空白 缺了一塊 就不精采

*緊緊相依的心如何Say goodbye 你比我清楚還要我說明白
 愛太深會讓人瘋狂的勇敢 我用背叛自己 完成你的期盼

#把手放開不問一句Say goodbye 當作最後一次對你的溺愛
 冷冷清清淡淡今後都不管 只要你能愉快

心 有一句感慨 我 還能夠跟誰對白
在你關上門之前 替我再回頭看看 那些片段 還在不在

Repeat * # * #

只要你能愉快
作者: 只賣花巧    時間: 2009-2-10 15:54

ok wor....did u cut every sentence???
作者: 寂寂寞寞    時間: 2009-2-11 16:14

作者: 寂寂寞寞    時間: 2009-2-11 16:29

thx for posting ^ ^

第一次聽呢隻歌係o係我朋友既birthday part 佢唱live 既時候 XD
開段就已經覺得你表達得好投入,仲有d 激tim :p maybe 收番dd , 會同chorus 既層次更有分別
有d轉音可以control 得好d, 唔係好易走左位
最後段既高音緊緊地, but 我知道真係好高 ^ ^ add oil ~
overall 音樂大聲左dd, dynamic adjust 番balanced 一點會更好 ^ ^

add oil ~ SUPPORT !!
作者: yubibi    時間: 2009-2-11 17:37

這樣子來說好了...

感覺你太用力了...

每一句的第一個字都太用力了,

試著第一個字放輕鬆唱...

我想應該會比較好。
作者: 十分迷你    時間: 2009-2-11 18:30

還不錯,不過感覺得到太用力了
另外聲音好聽!
作者: 新界妹    時間: 2009-2-11 18:50

掂呀啦
作者: StanlyLam    時間: 2009-2-12 14:26

hi, 我唔建議你咁樣錄歌, 你冇專業工具, 好難會錄得好, 而且會弄巧反拙, 出黎效果好差, 跳下跳下咁, 盡量嘗試一次過唱晒佢, 唱得唔好寧願再唱一次, 又可以當係比自己練習, 而且出來既效果一定唔會好似而家咁跳下跳下,

成首歌整體你唱得唔錯, 係有d位換音果陣好辛苦, 唔夠順, 留意下咬字果度, 如果自然d會好d, 唔洗刻意用力咬,

副歌C: 只要你能愉快 <-- 愉快兩個字到唔到pitch
副歌D: 當作最後一次對你的溺愛<-- 溺愛直頭唔夠氣+走音

呢兩個位係難度好高, 繼續加油, 支持你!
作者: bonnela    時間: 2009-2-13 01:14

把聲幾好喔`=]
只係有D尾音收得唔係太好`
同埋副歌果到有D音唔係太準`
加油喔`

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0