標題: 一個人背囊神州自由行...安全嗎? [打印本頁]

作者: cscience    時間: 2009-2-15 02:25     標題: 一個人背囊神州自由行...安全嗎?

quit之後想一個人於4月-6月呢段時間到大陸行下
但唔知風險高唔高
唔知有冇人試過呢?
作者: 有口澤    時間: 2009-2-15 09:16

It depends where you are going to.
作者: hdhd    時間: 2009-2-15 09:18

都唔係咁危險, 風險當然有, 不過萬事小心既話無問題.
年中都有好多人來自世界各地既旅行發燒友遊大陸既.
作者: 悶氣黑仔    時間: 2009-2-15 13:47

聽講上其它地區會比深圳好少少, 我都識人自己一個周圍走成個月都唔驚
作者: Ivy1987    時間: 2009-2-15 14:05

應該唔會有大問題既
我男友都試過一個人去半個月(我唔俾佢去咁耐 )

不過我覺得最危險既係
而家咁既時世仲quit工去旅行
之後好難搵返咋
作者: 小太陽    時間: 2009-2-16 11:16

睇下你去邊度啦,盡量唔好去d太偏僻既地方(非旅遊區)
我上年自己一個女仔去桂林都係咁去,今年打算自己一個再去雲南啦
作者: Polychan    時間: 2009-2-16 13:36

旅程中行下行下就會結識到好多背囊朋友同行架la......
作者: 舊地重遊    時間: 2009-2-16 13:57

去旅遊區應該冇問題, 晚上唔好周圍去, 同埋唔好咁寸都應該OK.
作者: 殺出了其人    時間: 2009-2-16 16:41

基本上去每個地方都會有危險, 出門自己提高警覺, 吾好著到周身名牌貴錶金鍊, 我相信到到都一樣。

除非有天災人禍, 就小心D有動亂, 出門吾好慳, 買埋旅遊保險。
作者: 正電車男    時間: 2009-2-16 18:22

最好搵多個partner一齊去喇, 真的是需要亙相照應的.

我去雲南, 個司機放人去toilet, 我d同伴仍未回來司機就要開車走了, 我地叫住先至停車等人.

如果是一個人去, 真的有機會因此而失去所有行李.

我個人覺得一個人國內背包行, 很視乎地點,時間, 你遇見到什麼人, 很難說安不安全.

又或者去d比較城市d的地方, 例如:北京, 成都, 西安, 上海, 烏魯木齊, 桂林....等等, 呢d地方一個人行 ok d!

作者: 殺手    時間: 2009-2-17 12:51

哦!应该没问题的。离开广东,治安都很好。

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0