標題: 艾比飲食版處男帖!中式小菜!有相!COME! (#2 +左分析) [打印本頁]

作者: 陳單薄    時間: 2009-3-6 18:58     標題: 艾比飲食版處男帖!中式小菜!有相!COME! (#2 +左分析)

小弟早幾日同父母去左青衣區內某酒樓食晚飯, 佢D 食物質素幾好GA~~
而送上各款美食GE 相片比各位睇睇LA~  

THE FIRST ONE IS 豉油皇鴨  

之後係馬拉箋雜菜煲

之後係沙爹"九"菜豬紅

然後係薑爆班頭腩

LAST 係 西檸雞

當然仲有甜品 - 綠豆沙LA!

作者: 陳單薄    時間: 2009-3-6 19:55

豉油皇鴨︰
由於價錢太平ge 關係, 味道不能要求得太多..
味道還可以, 略嫌鴨肉較淡豉油味.

馬拉箋雜菜煲︰
呢個我覺得幾好味, 有西蘭花, 菜心, 荀等等
用馬拉箋炒起好香.  再加埋一d 豬肉碎.
拎o黎飯一流.
加上係用煲仔上, 更加野味  

薑爆班頭腩︰
呢個味道ok, 唔會太多汁, d 班腩亦都幾新鮮.
但要小心吞到d 骨啊

沙爹九菜豬紅︰
呢個我略嫌沙爹醬同埋豬紅唔多夾.
加上九菜較少, 但可能o岩部份師兄師姐ge 口味.

西檸雞︰
呢個d 麵包糠份量o岩o岩好, 唔會好多粉.
塊雞扒亦都好滑, 賣相好似吉列豬扒咁.
西檸汁唔會太多, 唔會搶晒d 雞扒ge 味道
o岩o岩炸起果陣食真係好好味ga  

希望各位師兄師兄鍾意la!

作者: rickykwan    時間: 2009-3-6 19:58

隻鴨好靚喎
西檸雞咁似吉列豬扒
作者: 陳單薄    時間: 2009-3-6 19:59

呢間酒樓佢整GE 西檸雞真係比較特別.
我未食都以為係吉列豬扒  

但食落口真係好味, 麵包糠個份量適中, o岩o岩炸起..
西檸汁又唔會太酸
作者: 麻甩小姐    時間: 2009-3-6 20:04

如果只睇賣相,無樣掂
作者: 招牌類    時間: 2009-3-6 20:12

咁豐富O既,早知跟埋你去食 咩酒樓,PM睇睇,下次去青衣城唔使吃快餐
作者: 十吓十吓    時間: 2009-3-6 20:24

好想食
作者: yumi大人    時間: 2009-3-6 20:24

望落幾好食喎
下次有機會入青衣0個陣不妨去試0下

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0