標題: 由上海去杭州玩﹐搭乜交通工具好?是否即日來回? [打印本頁]

作者: 無懈可擊    時間: 2009-3-16 11:55     標題: 由上海去杭州玩﹐搭乜交通工具好?是否即日來回?

由上海去杭州玩﹐搭乜交通工具好?
是否即日來回?定係住一晚?
如果住一晚﹐有無好介紹?

作者: 招牌類    時間: 2009-3-16 13:27

搭火車去杭州最好, 聽講而家個零鐘頭就到. 上海南站好班次去杭州, 如果淨
去西湖一帶, 唔使過夜.
作者: 社長    時間: 2009-3-16 13:56

小弟於香港土生土長,現在長駐上海工作,希望可以幫到你。

交通: 上海 <-> 杭州, 可以坐 "D "開頭既動車組火車, 兩個鐘內到, 座位舒適, 價錢都係幾十蚊左右。

景點: 杭州西湖必去, 其他就睇你個人有咩興趣喇, 於西湖邊住上一晚,未嘗不可,西湖日落, 美景不收。
作者: 無懈可擊    時間: 2009-3-16 16:41

帶小朋友去杭州﹐有乜好地方o岩佢玩?

寶山區內的「大康渡假城」與「上海美蘭湖皇冠假日酒店」相距近嗎?

「大康渡假城」地址︰上海市寶山區共康路555號
「上海美蘭湖皇冠假日酒店」地址︰上海市滬太路6655號〔內美湖路9號〕

作者: 社長    時間: 2009-3-16 17:17

渡假城同皇冠假日酒店,雖然都係上海市寶山區, 但相差 16 公里,
行路都可能要 粒幾個鐘,
作者: 無懈可擊    時間: 2009-3-17 00:02

onM,
從浦東機場乘磁懸浮列車可否到達靜安區及浦東區?
車票幾錢?
晚上幾點收車?

作者: 熱情的hi    時間: 2009-3-17 02:10

浦東機場乘磁懸浮列車 only 到龍陽路站, 之後轉地鐵 or taxi 去要去的地方.
單程車費人仔50, 買車票時出示有當日機票可有減10蚊優惠
作者: 無懈可擊    時間: 2009-3-17 12:29

好似話電子機票無得減﹐是嗎?
作者: 社長    時間: 2009-3-17 22:47

hk-super,

哈哈, 樓上好多好友都回覆你呢,
磁浮係由浦東機場 - 地鐵2 號線浦東既龍陽路站,你可以再係龍陽路站轉 2 號線既靜安寺站, 咁就可以去到靜安區....

磁浮好似係 9:00pm 就 closed, 幾早下.... 同埋強烈建議如果係浦東機場落機,盡量唔好揀咁夜既班機,浦東機場 11:00pm 以後少左好多機場巴,又冇磁浮,焗搭的士,出浦東市區(東方明珠果頭) 要 rmb 170-200 架, 浦西可能再貴dd...
作者: 熱情的hi    時間: 2009-3-17 23:33

我通常都land虹橋的飛機, 可以近要去的地方, 其實仲方便
onM 兄now long stay 上海嗎~~
小弟也曾stay上海 for 3 years before & 現在都經常過去出trip,
過2日又去了 通常 住係徐家匯
作者: 社長    時間: 2009-3-18 00:08

回 01沾仔兄;

虹橋仲近市區,我住浦東,一般都係坐 2 號線到淞虹路4蚊雞, 再打的20蚊到機場, 45 mins 內到,

係呀,而家長駐上海做野,你唔介意既話,我地 pm 留 e-mail, 你出 trip 上海,到時見下面,食下飯,吹下水丫...

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0