標題: 現在還來得切嗎?很害怕什麼也不懂 [打印本頁]

作者: 藍杯    時間: 2009-3-16 12:50     標題: 現在還來得切嗎?很害怕什麼也不懂

我而嫁讀緊中二
成績唔係好好果d,不過英文真係好差好差果d
其他科如果比d心機合格冇問題噶
甘我一直都有個理想,就係要讀到大學
每到星期5果日,都唸羅多幾本書返屋企溫下
但係羅d書返黎冇心機溫,成日玩電腦
成日比電腦吸引住,冇嗮心機
見到自己d英文成績甘差有d害怕
而嫁中二啦,過多幾個月又中3
我有唸過如果再唔比心機真係死路一條
之前我冇咩驚成績唔好,而嫁中二就驚啦
我真係完全唔知點去做好讀書要做ga野

可唔可以比d方法我點去讀書嗎?(除佐上堂專心聽書,仲有咩要做好?)
英文差點補救?
辛苦d都冇所謂啦,最近要讀好書
作者: sexy    時間: 2009-3-16 13:59

妳識咁諗就ok啦,何況妳依家先中2,要追一定追到

最緊要係有決心!
作者: Joyce.C    時間: 2009-3-16 14:05

我今年中三 我都係中二下學期先追 我e衣英文都進步左   你有心一定得既 不過真係要好大努力 加油啊
作者: 藍杯    時間: 2009-3-16 14:14

可惜我學校冇得課後補習,我有唸過出去補噶,不過未揾到補習社,睇報紙會好多唔明,如果學下d生字,我唸住一日係字典到記幾個,gramar我覺得比較難學.
作者: sexy    時間: 2009-3-17 02:05

買d grammar練習做,牛津,劍橋果d,通常都有答案同會教埋妳點做
keep住每日都做
作者: 啤酒桶    時間: 2009-3-17 02:41

中2仲有大把時間,肯用功既話都追到,但中3下學期追就遲咖啦
作者: 好薯皮    時間: 2009-3-17 02:42

有心就一定唔怕遲,我當年中5先開始知衰發力,而家都讀緊U
不過咁樣當然係會好好好辛苦
你而定中2差唔多架喇,特別係英文,唔係一時三刻可以improve到
比心機啦,大學讀既話......

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0