標題: 冇野做又慘, 有野做仲慘 !!! [打印本頁]

作者: 水雲BB    時間: 2009-3-16 13:11     標題: 冇野做又慘, 有野做仲慘 !!!

本人之前失業左大半年, 好不容易先搵到野做, 以為會好開心..... 點知因為內向膽小既性格影響左我既工作表現 & 人際關係....

其實, 我原本係想做文職既, 但係我個位其實係一腳踢, 咩都要做 !!! 不過, 最主要都係做 reception, 成日都要對客, 但係我唔鍾意笑, 又好怕同陌生人講野, 次次有客人問我野就騰哂雞, 攪到而家所有同事 & 上司都唔鍾意我, 成日笑我傻下傻下, 成個白痴咁; 甚至連 d 客都怕左我, 因為我 d 應對好差, 佢地問親我問題又唔識答 !!!

仲有, 我個人真係蠢得好緊要, 成日都要人地畫公仔畫出腸先至明白, 所以我成日都有好多野都唔識做, 呢頭教完, 果頭又問 !!! 雖然我有用筆記低我要做既野, 每日放工回家都會睇番自己學左 d 咩 & 要做 d 咩, 但係 d 野實在太複雜, 所以好多時就算記低左都唔會識做, 因為我做既唔係死板既工作, 好多時都要用腦, 我自問自己係果 d 死板既人, 轉數既野根本唔適合我 !!!

其實, 我番左第二日工已經覺得好氣餒,好想放棄, 好想辭職唔做, 因為我真係覺得好唔開心, 好大壓力, 呢份工根本唔適合我 !!! 但問題係我之前已經失業左咁耐,好難得先至搵到呢份工, 如果呢個時候放棄, 我家人一定會鬧死我 !! 再者, 我唔想再好似之前咁, 日日0係屋企上網搵工, send 工, 等見工; 過呢 d 行屍走肉既日子我受夠喇 !!!  

我真係好驚冇左呢份工, 好驚過唔到試用期..... 就算過到試用期, 我又好驚第時辭職時, 佢地唔肯出 reference letter 比我; 就算肯出 reference letter 比我, 又好驚寫到我好差 !!! 所以, 我而家真係進退兩難, 唔知做定唔做好 !!!  

我覺得自己有好多問題去影響我既事業:

1) 人際關係差: 我同同事完全冇話題, 加上佢地個個都唔鍾意我, 淨係識得笑我做唔到野, 傻下傻下咁, 所以令我更加唔敢同佢地講野 !!! 再者, 我份人好內向, 唔識圓滑, 唔識做人, 唔識醒水, 所以好難融入佢地既社交圈子 !!!

2) 工作能力低: 我覺得公司 d 野好難做, 好複雜, 次次一有新野要教, 我就騰哂雞, 因為我好蠢, 根本消化唔到佢教我既野 !! 再者, 我個人性格好內向, 被動, 膽小怕事 & 不擅交際, 呢一點先至係我既致命傷 !!!

3) 語文能力低: 因為好多客人都係外國人, 所以有時要用英文同佢地溝通, 但問題係我 d 英文好差, 所以成日都聽唔到佢地講乜, 講英文更加唔敢 !!!

如果你地問我做咩公司, 邊一行, 咩職位, 我諗我唔方便講.....

我想問如果你地係我, 你地會點解決 & 面對我遇到既問題 ??   

作者: 啤酒桶    時間: 2009-3-16 14:11

樓主,
首先,我想問你份工做左幾耐先?
我覺得你份人太緊張啦,
首先要放鬆自己,
對自己有自信d,
其實我都做過你而家的post,
開頭係會有d難,
因我本身都係d緊張的人,
但慢慢,
過多幾個月,就會適應的,放心,
仲有,如果人地教你野,你可以用紙筆抄低,
教完,自己消化下,如果真係唔明,可以問多次,
好過,到時你做錯,d人就會話你,唔識又唔問的,
樓主,努力啦,
個人主動d,放鬆d工作,
效率都可以好d
作者: 唔識變通    時間: 2009-3-16 14:34

我都你差唔多都係咁...做recep同admin野
我都係好內向既人..唔鐘意同唔識/唔熟既人講野
不過好彩教我野o個個人好好人..初初做個時佢跟得都好足...所以慢慢都ok上手

就算你唔鐘意講野都好..唔明/唔識真係要問...費事做錯時俾人話俾人唔好既印象
唔好怕俾人話你"教過都唔識"之類既說話嚇親..唔識咪唔識lo冇咩大不了...做得多做熟左咪自然識lo..我就唔信佢地初初做就識哂所有野
接觸外國客呢d我都要做...普通英文都ok..我諗樓主應該都冇問題...唔駛太驚講...d外國人多數都好nice..知你英文唔好都會就下你..不過自己真係要進修下

而家呢個時勢唔好辭職住呀...唔係搵工受家人白眼仲慘...我覺得
至於你話reference letter呢d係以後既事...遲d再諗啦
蠢唔緊要最重要你肯學肯試姐...試下試下就ok ge啦
加油!

作者: ViVi:D    時間: 2009-3-16 15:10

保住份工作... 騎牛搵馬才是上策啊...
作者: 錯誤配搭    時間: 2009-3-16 15:32

加油丫樓主~~~~~~

番左幾日 咋嘛~~~

比d毅力人地睇~~~~

唔可以氣餒架~~~~~

我之前做summer sale 都係唔太識同人媾通 又怕同 陌生人講野

搞到開得好少單

第一個月仲要 一張單都開唔到

之後第2個月 我比自己多d自信....迫自己開口...睇多d前輩點做

之後就改善左喇

其實 最重要 係你想唔想幫自己....

對住d客 你太緊張 會咩都諗唔到

同埋做多d準備囉 唔好比人問到口啞啞

唔好比同事睇死 佢地見你 做到野就唔會再排你架喇
作者: 大加    時間: 2009-3-16 16:17

放鬆D啦, 不要想太多, 直到公司要辭退你才再作打算吧, 至少你現在還有收入, 外面風大雨大呀
作者: 敗北    時間: 2009-3-16 17:36

你唔好太緊張啦...反而會更影響你工作表現,最緊要表現淡定, 肯學.
仲有你唔好介意班人笑你,..出來工作你要預左咩人都有..
作者: 愛家庭    時間: 2009-3-16 18:21

congratulations~
你終於見到你上岸了~

人際關係差, 工作能力低, 語文能力低
呢d野你咪親呢份工改改佢囉~
作者: 小豬同學    時間: 2009-3-16 20:21

其實你見呢份工,斷估都唔會得你一個見架,
公司請得你,一定係有個人之處,
放膽做放膽問,比多d自信自己就得架喇~
公事既同事就更加唔駛理佢地,比人話當然會唔開心,
但你要知道,佢地當自己是誰呀~ 唔好比無謂人影響心情,
你不是為佢地而活,有邊間公司無衰同事架~(我諗冇~ )
如果係好心指導你做事既就聽,如果講無謂野既,就當佢係無謂人就得啦~
我公司都有大部份無謂人係度,我會覺得佢地其實好可憐!
想像一些難做既事情係一項挑戰,你一定得架!
作者: youfriend    時間: 2009-3-16 20:22

train up yourself and be confidence, if you can not handle a job like this I think it's kinda tough for your to go further. Add oil !!
作者: 涼涼感    時間: 2009-3-16 20:27

老友放鬆下
作者: 啤酒桶    時間: 2009-3-26 10:44

樓主,
首先,我想問你份工做左幾耐先?
我覺得你份人太緊張啦,
首先要放鬆自己,
對自己有自信d,
其實我都做過你而家的post,
開頭係會有d難,
因我本身都係d緊張的人,
但慢慢,
過多幾個月,就會適應的,放心,
仲有,如果人地教你野,你可以用紙筆抄低,
教完,自己消化下,如果真係唔明,可以問多次,
好過,到時你做錯,d人就會話你,唔識又唔問的,
樓主,努力啦,
個人主動d,放鬆d工作,
效率都可以好d                                                                                                                                                                                                                       
作者: 唔識變通    時間: 2009-3-26 10:49

我都你差唔多都係咁...做recep同admin野
我都係好內向既人..唔鐘意同唔識/唔熟既人講野
不過好彩教我野o個個人好好人..初初做個時佢跟得都好足...所以慢慢都ok上手

就算你唔鐘意講野都好..唔明/唔識真係要問...費事做錯時俾人話俾人唔好既印象
唔好怕俾人話你"教過都唔識"之類既說話嚇親..唔識咪唔識lo冇咩大不了...做得多做熟左咪自然識lo..我就唔信佢地初初做就識哂所有野
接觸外國客呢d我都要做...普通英文都ok..我諗樓主應該都冇問題...唔駛太驚講...d外國人多數都好nice..知你英文唔好都會就下你..不過自己真係要進修下

而家呢個時勢唔好辭職住呀...唔係搵工受家人白眼仲慘...我覺得
至於你話reference letter呢d係以後既事...遲d再諗啦
蠢唔緊要最重要你肯學肯試姐...試下試下就ok ge啦
加油!
作者: ViVi:D    時間: 2009-3-26 11:00

保住份工作... 騎牛搵馬才是上策啊...
作者: 錯誤配搭    時間: 2009-3-26 11:01

加油丫樓主~~~~~~

番左幾日 咋嘛~~~

比d毅力人地睇~~~~

唔可以氣餒架~~~~~

我之前做summer sale 都係唔太識同人媾通 又怕同 陌生人講野

搞到開得好少單

第一個月仲要 一張單都開唔到

之後第2個月 我比自己多d自信....迫自己開口...睇多d前輩點做

之後就改善左喇

其實 最重要 係你想唔想幫自己....

對住d客 你太緊張 會咩都諗唔到

同埋做多d準備囉 唔好比人問到口啞啞

唔好比同事睇死 佢地見你 做到野就唔會再排你架喇                                                                                                                                                                                                                       
作者: 大加    時間: 2009-3-26 11:16

放鬆D啦, 不要想太多, 直到公司要辭退你才再作打算吧, 至少你現在還有收入, 外面風大雨大呀
作者: 敗北    時間: 2009-3-26 11:22

你唔好太緊張啦...反而會更影響你工作表現,最緊要表現淡定, 肯學.
仲有你唔好介意班人笑你,..出來工作你要預左咩人都有..
作者: 愛家庭    時間: 2009-3-26 11:37

congratulations~
你終於見到你上岸了~

人際關係差, 工作能力低, 語文能力低
呢d野你咪親呢份工改改佢囉~
作者: 小豬同學    時間: 2009-3-26 11:51

其實你見呢份工,斷估都唔會得你一個見架,
公司請得你,一定係有個人之處,
放膽做放膽問,比多d自信自己就得架喇~
公事既同事就更加唔駛理佢地,比人話當然會唔開心,
但你要知道,佢地當自己是誰呀~ 唔好比無謂人影響心情,
你不是為佢地而活,有邊間公司無衰同事架~(我諗冇~ )
如果係好心指導你做事既就聽,如果講無謂野既,就當佢係無謂人就得啦~
我公司都有大部份無謂人係度,我會覺得佢地其實好可憐!
想像一些難做既事情係一項挑戰,你一定得架!                                                                                                                                                                                                                       
作者: youfriend    時間: 2009-3-26 11:59

train up yourself and be confidence, if you can not handle a job like this I think it's kinda tough for your to go further. Add oil !!

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0