標題: 教院升格大學遭否決 [打印本頁]

作者: 獵人    時間: 2009-3-16 14:48     標題: 教院升格大學遭否決

教院升格大學遭否決   

http://www.mingpaonews.com/20090217/gfa1.htm

What do you think is good or not !!

作者: bus_hoho    時間: 2009-3-16 15:38

我唔comment 好定壞..
我唔comment 教院有無資格

但今次個其中一個理由我覺得有問題

"單一科目"
點解單一科目就唔可以係大學...點解香港唔可以有一間 師範大學?

而且..呢個仲會引申另一個問題

如果將來恆商想搞私立大學..又只係只搞商科

咁政府係唔係應該都唔批俾佢? (因為單一科目)
作者: 認識你    時間: 2009-3-17 01:01

樹仁, 嶺南都可以做大學
珠海, 恆仔又話想做大學

教院反而.......可笑

今次唔得唔緊要
教院學生不嬲都打爭氣波, 畢業唔衰得去邊
作者: 小蚊滋    時間: 2009-3-17 01:51

我唔係教院學生
但都覺得失望~~
教院再努力吧~
作者: ark4657    時間: 2009-3-17 05:51

樹仁 d research都唔多得去邊啦=.= 佢都升到 u
作者: ilovehoho    時間: 2009-3-17 14:23

北京師範大學就不是單一學科,bba都有

講真,俾你升就升,唔俾你升就有一百萬個理由。今次話的單一學科,聽日又會有另一個理由。不過政府的理由比較牽強,人人都知ied 經費來自政府,要ied 有多學科,有錢就得,教院亦有同政府申請開辦其他學系,但政府就唔俾,仲話如果加開新學系,會「陰乾」教院。先唔俾人開新學科,再指責你是單一學科所以唔俾升格。教院硬件設施齊備,開新學科新學系只要有錢請人就得,但政府就死都唔俾。咁樣的理由簡直是屈機。

欲加之罪,何患無辭,俾唔俾你升,只是特首講一句就得,而家特首怕北大人,我建議教院同學多d表現愛國和愛共產黨,強調教院的老師將來必定會向學生傳授愛國觀念,而教院的高層和教職員就多d 向北京搭路,強調教院的愛國本質,比起港大中大呢d殖民地反動大學更有利管治,大力刷鞋,等有力人士向特首施壓

作者: iLoveYou    時間: 2009-3-17 18:01

其實教院的學生醒下啦

政府唔俾教院升格係正確

首先你估政府好似上年千幾億盈餘咁,話十億就十億
其次係培訓咁多老師出來把鬼咩
縮班殺校在即,教師職位根本供過於求,教院畢業生到時又唔係靠什麼遊行迫政府安置他們

其實其他大學辦的教育已經十分出色
教院生最多都係小學屈機,中學無人吼
教院都係做好本份,唔好再晒時間爭取正名

作者: ilovehoho    時間: 2009-3-17 18:29

教育科以前是職業培訓,但現在其實可以當佢是一個人文科目,是一門心理學和知識表達的訓練。我有d同學畢業都冇教書,在大機構做導師、保險公司做trainner,例子比比皆是。我贊成辦多d教育雙學士,以教育人文科貫通其他術科,在本科知識強之餘,仲有傳授他人的能力。
作者: bus_hoho    時間: 2009-4-19 16:28

我唔comment 好定壞..
我唔comment 教院有無資格

但今次個其中一個理由我覺得有問題

"單一科目"
點解單一科目就唔可以係大學...點解香港唔可以有一間 師範大學?

而且..呢個仲會引申另一個問題

如果將來恆商想搞私立大學..又只係只搞商科

咁政府係唔係應該都唔批俾佢? (因為單一科目)
作者: 認識你    時間: 2009-4-19 16:39

樹仁, 嶺南都可以做大學
珠海, 恆仔又話想做大學

教院反而.......可笑

今次唔得唔緊要
教院學生不嬲都打爭氣波, 畢業唔衰得去邊
作者: 小蚊滋    時間: 2009-4-19 16:43

我唔係教院學生
但都覺得失望~~
教院再努力吧~
作者: ark4657    時間: 2009-4-19 17:00

樹仁 d research都唔多得去邊啦=.= 佢都升到 u
作者: ilovehoho    時間: 2009-4-19 17:08

北京師範大學就不是單一學科,bba都有

講真,俾你升就升,唔俾你升就有一百萬個理由。今次話的單一學科,聽日又會有另一個理由。不過政府的理由比較牽強,人人都知ied 經費來自政府,要ied 有多學科,有錢就得,教院亦有同政府申請開辦其他學系,但政府就唔俾,仲話如果加開新學系,會「陰乾」教院。先唔俾人開新學科,再指責你是單一學科所以唔俾升格。教院硬件設施齊備,開新學科新學系只要有錢請人就得,但政府就死都唔俾。咁樣的理由簡直是屈機。

欲加之罪,何患無辭,俾唔俾你升,只是特首講一句就得,而家特首怕北大人,我建議教院同學多d表現愛國和愛共產黨,強調教院的老師將來必定會向學生傳授愛國觀念,而教院的高層和教職員就多d 向北京搭路,強調教院的愛國本質,比起港大中大呢d殖民地反動大學更有利管治,大力刷鞋,等有力人士向特首施壓

作者: iLoveYou    時間: 2009-4-19 17:13

其實教院的學生醒下啦

政府唔俾教院升格係正確

首先你估政府好似上年千幾億盈餘咁,話十億就十億
其次係培訓咁多老師出來把鬼咩
縮班殺校在即,教師職位根本供過於求,教院畢業生到時又唔係靠什麼遊行迫政府安置他們

其實其他大學辦的教育已經十分出色
教院生最多都係小學屈機,中學無人吼
教院都係做好本份,唔好再晒時間爭取正名

作者: ilovehoho    時間: 2009-4-19 17:19

教育科以前是職業培訓,但現在其實可以當佢是一個人文科目,是一門心理學和知識表達的訓練。我有d同學畢業都冇教書,在大機構做導師、保險公司做trainner,例子比比皆是。我贊成辦多d教育雙學士,以教育人文科貫通其他術科,在本科知識強之餘,仲有傳授他人的能力。                                                                                                                                                                                                                       

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0