標題: 追尋南澳以南 [打印本頁]

作者: 白雪一堆    時間: 2009-3-17 14:24     標題: 追尋南澳以南

好多時會係天氣報告度聽到南澳以南、沙堤以南、北部灣以南………,總係覺得呢類地方都係極其荒蕪,好想有朝一日到訪呢D地方,望住個海半日,還吓心願………

點知真係有呢個機會,日前就跟單車版既一眾網友由沙頭角口岸踩單車往南澳, 追尋南澳以南………

出發,梗係買車飛先啦,永東巴士葵芳往沙頭角口岸,$35

成架車得三丁友,舒服屎呀,一個鐘就到

單車入左袋,我係………大袋,小袋係另一個網友既

時間尚早,搵間茶樓消磨吓時間先
叉燒包(早知你唔得,不過係都要試吓),香芋流沙包(幾好),鵪鶉蛋燒賣(唔係我叫架,阿伯唔受得),仲有春風得意腸(車……原來係包住條春卷,騎呢到死,不過有創意)

一行廿多人,成條慢線霸哂

途中一個景點

到左大梅沙喇

唔話我知仲以為身處泰國

上左山,望返過黎大小梅沙

山上面應該係東部華僑城既風力發電場同玩樂設施

葵涌?咪即係可以返屋企?算啦!都係轉右喇!

水連天,睇極唔厭

途中不知名既海灘

躂哂皮

呢隻係鵰........定鷹呢,Oh......sorry!原來係鵬喎!到左大鵬啦

開飯喇!海鮮套餐,600蚊一圍,位位五十,大部份海鮮都係唔足月,未夠秤,未成年,未發育既,得啖笑

南澳都有海灘架

呢個有埋浮波

好在遲左出發,如果唔係實比佢嚇親

遠眺南澳

呢個島,就係傳說中既東坪洲嘞

一望無際,心曠神怡

仲可以掃貨

返歸lu,HK$60返到九龍塘,可以比人仔,都係60蚊,比港紙,找港紙,比人仔,找人仔,我大佢, 你有咁多港紙找咩,佢拎左一叠出黎揚吓揚吓,唔得佢死

本來計劃係會去埋南澳以南既西沖,來回只有廿多公里路程,可惜時間抓不緊,有緣無份,留待下次吧。
作者: 慢左幾拍    時間: 2009-3-17 15:49

好好玩喎!! 不過你飲茶嗰度,D香芋流沙包D色水貢得人騖既!! 大佬,D色水發哂紫喎!! 個路牌指住有屏山,係咪我地HK屏山丫???
作者: 招牌類    時間: 2009-3-17 15:55

師兄,我都鍾意單車旅行,不過未有機會呀

另外,南澳以南好似唔係指呢個南澳,好似有另一個南澳島係福建果邊
作者: deadman    時間: 2009-3-17 16:33

師兄,用心貼post!值得一讚!
作者: 舊地重遊    時間: 2009-3-17 17:27

條魚都幾大條。 原來南澳都幾漂亮,很想去一次吃大餐。
作者: lam仔    時間: 2009-3-17 17:36

上年暑假我都去了2日,南澳的沙灘望出去都幾靚,沙灘上面有大排檔,以海鮮為主.

沙灘旁邊有些賓館,亦有好多青年露營

作者: 川北    時間: 2009-3-17 20:47

仲可以出去上排/磯釣/艇釣...........
作者: 社長    時間: 2009-3-17 20:49

原來你地的單車摺埋就係咁嫁? 仲有袋添呀

南澳海鮮 算吧啦, 上次b女都講過。。。
叫做去到咪食下囉

你由沙頭角可以踏? 要幾耐先去到沙頭角?成隊車隊, 好似好型喎, 日前???閒日都組到咁多人入去?

望海?????唉, 有咩咁好望呀, 望幾日都悶死, 你望半日就夠啦嘛? 叫你日日住海邊, 日日對住海, 除左悶, 好潮濕, 的野唔com擺, 仲有的羅絲生秀, 好多野好煩嫁
我住左10幾年海邊啦
作者: Ivy1987    時間: 2009-3-18 03:42

南澳太遠, 未去過.
Martin 兄仲踩單車 去南澳, 勁!

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0