標題: 大家有冇試過呢種情況? 讓愛還是等? [打印本頁]

作者: gosky    時間: 2009-2-10 14:28     標題: 大家有冇試過呢種情況? 讓愛還是等?

大家好....

想問一問大家有冇試過呢d情形....?

當本人是A
女朋友是B
女朋友的前度男朋友是C

B同C 原本係情侶 佢地亦本來係同一個地方生活

佢地拍左拖未到一年 B同C就要各自離開該地方 所以B同C分開左

因B跟C是不同國籍

應該是預料到不會再見而和平分手

之後 B 回港同A一齊左

A同B而家係拍緊拖 拍左剛剛兩個月

但係呢兩個月入面 A其實都知道有C的存在

亦有好幾次因為A知道 B跟C 的藕斷絲連而攤牌

B亦到最後口頭上說選擇了A  

其實A亦感到B其實也不想失去或傷害自己

最後A 才想通 B其實很留戀從前跟C的一段一段

A喜歡B 實在不想看到B有時候的勉強和留戀C的感覺而不快樂

但其實 B 也不是不喜歡A 只是因為對C的耿耿於懷 而苦惱

究竟 A 應該做好自己 幫B洗清對C的留戀

還是應該主動 放開B 好讓她不用再辛苦自己?

請大家可以一指迷津................
作者: 呱呱嘈    時間: 2009-2-10 14:47

你真係好偉大呀

但係現實的,你應該係俾個時間你同B兩位諗清楚。
因為C呢個人已經係你地兩個心目中而家都揮之不去。
作者: gosky    時間: 2009-2-10 15:29

諗d咩野..?

但係B和A已解釋清楚 B亦應承了A 不會再和C有曖昧的聯絡

希望跟A 可以修補缺口

但係A有時候不知道B是否真係在辛苦自己 勉強自己 而做出以上動作

B係應承了A 但A說到底也不會知道B跟C還有沒有聯絡

請問A可以點做.........?
作者: 呱呱嘈    時間: 2009-2-10 15:44

你自己都有好多疑心……
咁你一係就接受埋佢,一係你地分開
我知道呢樣野叫你俾信心你信佢,你都好難做到。
但係你要compare下邊樣係重要,就係B重要定係你呢疑心重要。
你未解決自己呢個問題,就算你同佢而家死頂一齊,之後有咩事,你都會拎番B同C呢野出來講。
作者: gosky    時間: 2009-2-10 15:52

即係閣下覺得A應該解決左自己認為疑心比較重要 還是 B 比較重要?

可否分析一下???
作者: 呱呱嘈    時間: 2009-2-10 16:14

我咁講你都唔明……
你而家就係想想愛同埋唔想愛之間,你想愛就係因為你真係你把B放得太重要。另一方面,因為你放得B太重要,所以驚B會有一日因為C而離開你,你怕受傷,所以就不想愛。

食得鹹魚抵得渴,你行出呢一步,就預左可能對方會有出軌的行動。
不論C定係其他新對方,甚至連你都有可能出軌。只不過係睇得開唔開?

疑人不用,用人不疑
作者: gosky    時間: 2009-2-10 16:24

因為只從跟B攤牌後 B已經應承了A 選擇了他

因為咁 A而家冇得揀 所以只好先相信B 等大家再相處一下

A只係唔想因為B可能因為咁而辛苦左自己 而唔開心

A既心情係咁囉 ...但係A係呢段時間都會努力做好自己 令B可以忘記C

閤下點睇?
作者: sasa14465    時間: 2009-2-10 16:57

波仔最後一句,BB的茶語錄都有喎~~XD

講真,BB係你的話就唔會諗太多了,如遇呢D CASE,都係果4個字架姐~~
作者: 呱呱嘈    時間: 2009-2-10 16:57

呢個就係你應該要做的事。
只不過,時間就要長少少。
Done your best, and no regret at all
作者: gosky    時間: 2009-2-10 17:02

嗯......A自己都明白而家可以做既野只係咁多

做好自己 人地什至會有眼睇....可能有D人又覺得 愛 唔係 1+1

唔係付出左有會有收獲.....可能B都會繼續去想C

但係 呢一刻 A都會放時間落去証明比B睇

直至 要放棄的時候......

有冇D咩野歌可以比A舒法一下???

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0