標題: 只想發表下我對今年fresh grad睇法 [打印本頁]

作者: MachiFran    時間: 2009-3-25 22:07     標題: 只想發表下我對今年fresh grad睇法

見好多人好寸話要10000先做....

我地呢d sars年代畢業
當年8000都叫爆機既工
你地未見過市道差個陣
真係差到你唔相信

又話比家用又話還loan....我地都要la....

我地當年有工就做la...就算6000都做
係根本無得揀
你唔做就人地做....話千期唔好頂爛市, 講就easy
同d人講大家唔好沽hsbc就唔會跌一樣
呢幾年大牛市大家心態都變得好理所當然咁

馬死落地行, 如果真係人工企硬唔做
他朝個市好返, 人地肯蝕底羅經驗先一定快過你上位

無心引起罵戰, 只想講下感受...                                                                                                                                                                                                                       
作者: bus_hoho    時間: 2009-3-26 02:06

算la,,,

你想下, 因為遲一年出世 而少左好多人工

真係好難接受 ga  

你試下以父母既角度想想 la...
作者: saisai    時間: 2009-3-28 15:21

畢業時間影響會非常影響人工,這個是事實。

我2002年畢業,經濟的最低位,人工$5000工都有人搶住做。但最大問題不是人工,而是根本無大公司請人,來近兩年也會是同樣,你去細公司做牛工,過兩年想跳返去大公司無人會理會你的經驗,搞到果兩年白做。

但現在再來$5000人工?好多人真係唔掂,因爲基層消費高左,SARS年代$20午餐有野飲,現在要$30-$35,食品和車資根本不會回落,同一個人工好難生活。

但係呢,現實就係現實,除非你可以清高(即係屋企有錢)地去同個市鬥長命,否則人工還是要向現實低頭,照做。                                                                                                                                                                                                                       
作者: Popcucu    時間: 2009-3-28 15:45

唔掂就攞綜援囉,唔好死頂
作者: 雙重打擊    時間: 2009-3-28 16:45

Hi DongDongs,

I am totally agree with you. I was graduate after Sars in 2003. The first job i got was $6000 only as well. But that job even need me to station in Cambodia.

Really dunno why those new graduate cannot accept $4000 or liitle bit more and station in China. Its a chance for them to get experience.

The current market is even worst than SARS period. If a graduate don't have any experience, I think that they don't need to expect too much. Just find a job and get some experience. Don't say / complain too much.
作者: 家家頌    時間: 2009-3-28 17:52

過兩年想跳返去大公司無人會理會你的經驗,搞到果兩年白做<---我都係擔心僅呢樣, 挨得唔知值唔值, 講開又灰~~
作者: mohamo    時間: 2009-3-28 18:03

In the past, $5 can have a lunch...
作者: Littlejj    時間: 2009-3-28 19:23

各位graduate, 我個fd既公司(大美資公司)今日又即抄60人喇, 唔係講笑。睇下你地仲敢唔敢咁清高,小朋友。

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0