標題: 4月10-13 香港>澳門>台北>台中 行程問題 [打印本頁]

作者: 矮仔    時間: 2009-3-26 10:27     標題: 4月10-13 香港>澳門>台北>台中 行程問題

因時間關係最後決定只去台中

4月10-13 香港>澳門>台北>台中

4月10日9:00pm到桃園
1. 桃園坐高鐵去台中兩個站大約45分鐘?
2. 好唔好係台北住一晚先?定係直去台中方便第二日行程?

4月11日係台中 (去日月潭) 我地3個女仔都未去過
3. 台中有無方便既飯店/民宿? 平!
4. 台中去日月潭要幾耐?
5. 台中去日月潭可以玩足一日, 係唔係參加local tour好d?

4月12日係台中四圍行下
6. 有無好介紹?

7. 4月13日係台中直去桃園定係前一晚就去台北住好d?

今次有D亂, 請各位幫幫忙
作者: 矮仔    時間: 2009-3-27 08:54

有無人幫幫手呀~
唔識呀
作者: happy人    時間: 2009-3-27 09:03

唔建議坐高鐵去台中 我估計你都係去台中市 坐高鐵雖然快 但前後要轉2次車 拿著行李都幾辛苦

如果前往台中市 你應該在桃園機場坐國光客運到台中市 約2小時 同高鐵時間上差30分鐘 但價錢平一半之餘又唔需要拿行李轉車

20:20 22:40都有客運開出 你可以諗下呢個方法

台中市去日月潭約2個小時 在火車站前面有客運去 跟local tour也是一種方法 我覺得如果你時間足夠 自己玩也是絕對無問題

台中市本身玩既地方唔多 但要玩完佢 都要幾日 夜市有中華路 逢甲 東海 一中 買東西夜市也有 看書有中友百貨上面的誠品旗艦店 風景區有大坑風景區 縣外面 有豐原市 大甲鎮等等 都相當值得去

最後一日 如果給我選擇 我會建議你去桃園市...... 台北市走過頭 台中市本身離機場太遠 去桃園市比較好                                                                                                                                                                                                                                                                               

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0