標題: 我應該有咩感受? [打印本頁]

作者: 多謝老細    時間: 2009-4-19 16:37     標題: 我應該有咩感受?

我係係澳洲讀書, 以前係香港太壞
所以呀媽呀爸佢地送左我走
係外國個人成熟左好多, 唔似以前咁白痴
我同呀媽講我想返香港
之後佢拒絕左我, 同我講話叫我係澳洲
因為佢想我係澳洲紮根,忘記以前既野
我同佢講我唔想係澳洲紮根
因為我覺得外國生活速度太慢
佢地話我因為未搵到目標,所以先會咁諗
之前因為我知道佢地為左我好辛苦
所以我無再同佢地提起E件事而煩惱
今日佢同我講, 叫我唔好再同香港D 朋友聯絡
佢地睇到我電話個MOBILE USAGE 我SD MSG返香港
我根本就唔中意同鬼仔一齊,唔係因為溝通問題
而係果種生活方式.
我唔知可以點同佢地講, 又唔知我應該點做
我唔想煩到佢地 但係我自己又唔開心................
好無助既感覺
作者: 半圓梳化    時間: 2009-4-19 17:39

不如你試下明確d話佢地知你o既目標/將來想做咩啦
佢地見到你成熟、識諗就自然會俾番個選擇權你架啦
作者: 多謝老細    時間: 2009-4-19 17:40

但係我真係未有目標 空口講白話
就算我話想做醫生,但可以我又唔中意
我就十幾歲, 十年後既目標真係可以成真咩?                                                                                                                                                                                                                       
作者: 有壓力    時間: 2009-4-19 17:54

其實有好多人想去外國讀書都冇得去...
你真係因為係澳洲生活速度太慢? 定係其他原因唔想繼續讀ar?
雖然十年後既目標未必真係可以成真
但人有目標先會進步...
作者: 多謝老細    時間: 2009-4-19 18:35

咁我應該點同我父母講呢                                                                                                                                                                                                                                                                               
作者: jj    時間: 2009-4-19 20:59

仲有,你都好明確你父母點解唔比你返香港...就係因為你比唔到信心佢地... 佢地會覺得如其你返香港會有機會變番以前咁, 倒不如唔比你返嚟, 都仲有機會有"重新過新生活既一天"..

所以你想返香港, 當係你呢一個做目標...咁你要問自己呢個目標點樣先可以逹成? 就係要比番個信心比你父母..點樣比番個信心比父母? 就係好好讀書, 比番個信心比佢地, 比佢地覺得你已經改變, 成熟,識諗,自我打算, 最重要係"唔會再學壞"...

既然你改變唔到事實,唯有自己改變自己去適應新生活吧...叠埋心水比心機讀好D書先啦...可能當你完全投入澳州生活時,你會愛上它...呢個世界好難講架..請好好把握現有既機會.
作者: 筋仔    時間: 2009-4-20 08:01

生活慢唔係好事咩?我反而幾鐘意...
作者: 游水李    時間: 2009-4-20 10:34

你父母為你好ONLY’...
而家HK  好難find  work

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0