標題: 老師好? 定admin 好? [打印本頁]

作者: 論英雄    時間: 2009-4-26 23:46     標題: 老師好? 定admin 好?

我而家起一間大公司做緊admin, 人工有12k, 當然個福利好好啦, 而且仲係返5日, 準時收工
平時都有做part time 補習咁, 加加麻麻一個月都有18 k 左右
但我都成26 歲喇, 想搵有一分更好既工作, 至少唔駛咁辛苦, 打兩分
而家想轉行做老師, 咁岩我又考左英文基準,試, ok架
其實我想問
admin 同老師邊方面前途好d,
同麻做老師其實辛唔辛苦, 難唔難做
一個有大學學位既人去做, 會有几多錢人工?
作者: 辣子天后    時間: 2009-4-27 03:56

我真係唔覺教書有咩好~ 除o左起薪點高少少之外。
作者: 潮mama    時間: 2009-4-27 06:10

老師=辛唔=難做
Admin= easy job= 準時收工!
I will prefer admin la!                                                                                                                                                                                                                       
作者: ccddee    時間: 2009-4-27 12:58

老師同做兩份工冇乜分別哦!

仲成日要你進修埋d 唔等使既學位

想五六點收工都唔易, 不過office 返九點, 老師返七點幾哦!
作者: J麥    時間: 2009-4-28 08:29

前10年做老師都好好既....

依家做老師..一定俾d學生玩謝。

除非你好惡                                                                                                                                                                                                                       
作者: Zebra34    時間: 2009-4-30 09:14

我係過來人,有D意見唔知幫唔幫到你。我第一份工係教師,做左6年,人工去到兩萬幾,最後頂唔順,quit左。我專修education出身,ALevel畢業以外無其他學歷,甘願出黎由低做起,初時搵份admin萬零蚊都照殺,比教師少一半有多,我慶幸自己走左出黎,轉工時無論親戚或朋友都話我傻,到而家佢地問我會唔會再教返書,我都好肯定咁答唔會。學校教師唔同補習,一定要諗清楚先好入行,樓上果位講得無錯,你應該去教育界個頁望下,你會知道果d教師有幾痛苦,有幾無奈(無奈係因為專科出身,教左咁多年,真係返唔到出黎,但又好痛苦)。
作者: 賓賓蝦    時間: 2009-4-30 10:09

The salary for a teacher within 0 to 5 year experience = 22k to 30k

5 to 10 year = 30k to 35k

for over 10 years depends on whether you can be the supervisor or not.
作者: Zebra34    時間: 2009-4-30 11:33

雖然出黎做admin 人工低一大截,但我每晚瞓得好好,未至於好愛而家份工,但唔會抗拒返工,唔會再亂發屋企人脾氣。我3年前做教師個時,話就話有二萬幾,但果幾年政府凍薪兼減point,工作量就幾何級數咁升,做唔晒要拎返屋企做,時薪黎計其實好低。而家教師要做好多同教學無關嘅工作,例如lunch要睇學生食飯,佢地食唔食得晒個飯盒都關你事,唉,有志要作育英材嘅,現實好可能會爭好遠。
作者: MachiFran    時間: 2009-5-2 17:28

要教書, 除左基準外, 你仲要讀番個 Post Grad Dip, 至叫做有張入場券, 開始或會做一年合約, 返工時間一樣長 (住得遠, 返七點幾都幾辛苦... 五點幾要起身, 平日完全無左同舊同學既飯局)

呢個時勢有工吾做去讀書, 除非你有好大興趣去教書  

正常中小學學位教師, 好似有萬七八 (吾肯定)

依加教席少, 求過於供 (同外面世界一様), 絶對吾係睇你咩 background, 比咩人工.  我朋友 00 年 grad, 只係做文憑教師, 排左 8 年隊至可以升做助理學位教師.  因為根本無 budget 無位, 仲有 d 用校工位 (當然人工  ) 請人做文員, 甚至教學助理 (但亦要教書).  近年仲有好多半職教師 (即係出半份糧比你, 但工作量食飯交通當然吾會減半啦).     小心洗濕個頭...
作者: 家家頌    時間: 2009-5-9 12:48

如果你想做教師係為咗人工,那請你做admin
因為不要誤人子弟

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0