標題: 有誰比我更冇用 ?? [打印本頁]

作者: 清風橋    時間: 2009-1-31 19:31     標題: 有誰比我更冇用 ??

I am 23 years old, fresh graduate, no working experience...

有冇人好似我咁冇用, 由 08 年 6 月搵工搵到而家 09 年 2 月都仲未搵到野做 ??   

足足失業失左 8 個月, 真係唔死都冇用 !!!

作者: godgod    時間: 2009-1-31 20:22

無計的 , 剛剛係金融海嘯 , 我之前97年時候中五畢業都搵左好耐先搵到 , 人工仲超低 , 而家比 97 更差 ,最大問題係大學生多如牛毛 , 我上個月比人裁左 , 我都好努力搵 , 搵到人工低都做
作者: tin8號    時間: 2009-1-31 20:59

我一樣....
做part time到11月一直冇野做
作者: lame    時間: 2009-1-31 21:20

我有個frd同你一樣
日日掛住拍拖 grad 完冇搵工, 失業8個幾月
但佢好淡定
作者: 有性格    時間: 2009-1-31 21:24

不須要自責, 其實係而家環境問題啫, 我都失業成4個月先搵到呢份工, 但都唔知過唔過到probation, 我重要交租, 什費.....可能比起你更大負擔啦!唯有順其自然啦....., 大家努力
作者: youfriend    時間: 2009-1-31 22:32

+oil all , for me i am also half-unemployed almost!! income is worse than before...
作者: 羊爸爸    時間: 2009-1-31 22:55

不如你去做m記啦
大學生
做個manager都得
作者: 愛家庭    時間: 2009-1-31 23:06

樓主,
其實唔好怪自己,
而家個市唔好,
你有無諗過一邊做pt,一邊搵工呀?
你有大學,咪做d私人補習咁,
咁樣,會分散d注意力,
等到個人無咁失落同無信心的
p.s 我都係失業人仕,
有時都會好自責,覺得自己失業,
但無法,
上間公司,
遇到d賤人,
被迫要走,
我都剛失業左一個月啦
大家加油啦,
我而家咩工都考慮,
就算係temp,都會send
作者: DorKu    時間: 2009-2-1 00:31

剩係識上黎呻... 冇鬼用
作者: 敗北    時間: 2009-2-1 00:46

我重pk
做左四年幾野, 人工低過Fresh grad

所以只要你一搵到工, 已經好過我
作者: 夢見屋    時間: 2009-2-1 00:47

樓主加油呀, 希望過咗年快d搵到工~~~~~

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0